U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Meer jongeren zonder werk dan een jaar geleden.

geplaatst op 22 oktober 2012

Initiatieven helpen jongeren stage en leerbaan te behouden

Het aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden is ten opzichte van vorig jaar met 6.000 gestegen. Het aantal jongeren dat in de eerste acht maanden van dit jaar met een stage of leerbaan begon, is 15.000 lager dan in 2011. Dit blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die SBB en UWV vandaag uitbrengen.

UWV telde eind augustus ruim 6.000 werkzoekende jongeren meer dan een jaar geleden. Ruim 55.000 jongeren tot 27 jaar staan geregistreerd als werkzoekend*. Regionaal zijn er aanzienlijke verschillen. In vier van de 30 arbeidsmarktregio's daalde het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren. De grootste dalers zijn Zuid-Gelderland en Groot Amsterdam. In de overige regio's nam het aantal juist toe. Grootste stijgers zijn Groningen, Midden-Holland en Noordoost-Brabant.

Extra plaatsen

De sectorale knelpunten zijn er nog, blijkt uit deze meting. Mbo-instellingen, bedrijven en kenniscentra starten in diverse regio's met initiatieven om jongeren voldoende stageplaatsen en leerbanen te bieden en hen voor te bereiden op een goede beroepsuitoefening. In Noord-Nederland zorgen scholen, zorginstellingen en kenniscentrum Calibris voor 40 extra stageplaatsen voor doktersassistent. In regio Zuid en rond Harderwijk delen twee jongeren één praktijkplaats.
In de regio Twente loopt een project waarmee 50 schoolverlaters die even geen werk hebben, behouden blijven voor de techniek. De kenniscentra Kenteq en Innovam begeleiden dit.

Daling

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in totaal 205.000 mbo-studenten gestart met een leerbaan of stage. Dit is een daling van 15.000 ten opzichte van vorig jaar.

*Niet alle werkzoekende jongeren staan geregistreerd bij UWV. Jongeren zijn niet verplicht om zich in te schrijven als werkzoekende bij UWV als zij geen werkloosheids- of bijstandsuitkering ontvangen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten