U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Veel ex-topsporters maken gebruik van servicepunt UWV WERKbedrijf

geplaatst op 11 juli 2011

Ruim 250 werkzoekende beroepssporters hebben sinds de oprichting in september vorig jaar gebruik gemaakt van het Servicepunt Topsporters van UWV WERKbedrijf. Zeventig topsporters zijn inmiddels via het nieuwe servicepunt aan een reguliere baan geholpen. Het Servicepunt Topsporters presteert daarmee boven verwachting.

Veel beroepsporters hebben aan het einde van hun sportcarrière moeite om de overstap te maken naar de arbeidsmarkt. Ze hebben op jonge leeftijd alles opzij gezet voor de sport. Daardoor ontbreekt het hen nogal eens aan de juiste diploma’s of werkervaring. Ook hebben ze vaak geen CAO waarop ze kunnen terugvallen na hun sportieve carrière. Voor deze groep is het Servicepunt Topsporters opgericht, een initiatief van UWV WERKbedrijf en de vakbond NL Sporters, TopSportSelect, Werkgeversorganisatie in de Sport en VVCS.

Sinds de start in september vorig jaar heeft het servicepunt aan 250 sporters ondersteuning geboden. Zo’n zeventig sporters hebben met hulp van het servicepunt een nieuwe baan gevonden buiten de sport. Nog eens zestig sporters tekenden alsnog een nieuw professioneel sportcontract. Van deze laatste groep is een tiental sporters begonnen aan een opleiding. Daarnaast is een aantal ex-topsporters fulltime begonnen aan een opleiding. Vooraf rekende het servicepunt op dienstverlening aan jaarlijks 200 tot 250 sporters en een nieuwe baan buiten de sport voor 50 sporters. 

Profvoetballers klopten het vaakst aan bij het servicepunt, gevolgd door volleyballers, hockeyers, basketballers en ijshockeyers. Ook individuele sporters uit de atletiek, het turnen, het zwemmen, boksen, schaken en biljart kregen ondersteuning. Van de aanmelders heeft 45 procent een opleidingsniveau van MBO of lager, 55 procent heeft als hoogstgenoten opleiding Havo, VWO, HBO of WO.

Meerwaarde voor werkgevers

Het Servicepunt Topsporters heeft als standplaats Heerenveen maar begeleidt werkzoekende beroepssporters in heel Nederland. Gespecialiseerde werkcoaches van UWV WERKbedrijf geven advies over scholing, regelen stages en leggen contact met werkgevers. Sandra van Gaalen, initiatiefnemer van het servicepunt namens UWV WERKbedrijf: ‘Werkgevers zijn op zoek naar werknemers die meerwaarde kunnen bieden voor de onderneming. Die toegevoegde waarde kan komen uit opleiding of werkervaring, maar zeker ook uit de competenties die iemand heeft. Ex-topsporters bezitten kwaliteiten die werkgevers als zeer waardevol waarderen zoals doorzettingsvermogen, discipline en resultaatgerichtheid. 

Sybren Jansma, oud-Olympisch bobsleeër, werd door het servicepunt in contact gebracht met directeur Jan Rooijakkers van Twence – Afval en energie. Hij hoefde geen sollicitatiebrief te sturen, maar kon in een gesprek zijn ambities uitleggen. Hr manager Marc Peerik van Twence licht toe: ‘Met Sybren hebben we een gemotiveerde medewerker binnengehaald met een echte topsportmentaliteit. Sybren is een jonge en ambitieuze professional die het beste uit zichzelf wil halen. Wij leveren graag een bijdrage aan zijn nieuwe carrière en plukken tegelijkertijd de vruchten van zijn tomeloze inzet.”

Van topsport naar reguliere arbeidsmarkt

Nederland telt circa 5.000 beroepssporters, van wie er zo’n 800 tot de absolute top behoren. Jaarlijks stromen ongeveer 400 beroepssporters uit, van wie de helft op eigen kracht een baan vindt of ondersteuning krijgt van NOC*NSF en Randstad via ‘Goud op de Werkvloer’. Het Servicepunt Topsporters werkt aanvullend op deze bestaande diensten en zoekt actief de samenwerking. NOC*NSF steunt het initiatief.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten