Nog altijd personeelstekorten in de zorg

geplaatst op 18 maart 2021

Het aantal WW-uitkeringen nam in februari licht af met 0,9 procent. Vergeleken met vorig jaar is de WW met 19 procent toegenomen: van 240.000 naar 286.000. De impact van de coronacrisis verschilt per sector. Vanuit de zorgsector is er nog steeds veel vraag naar professionals. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Zorg Barometer van UWV.

Zorgpersoneel was al voor de coronacrisis erg schaars. Tijdens corona is dit onveranderd: zo hebben werkgevers bijvoorbeeld nog steeds moeilijk vervulbare vacatures voor verzorgenden IG (individuele gezondheidszorg), algemeen en gespecialiseerd verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen. Eind 2020 stonden er naar schatting 21.600 vacatures open voor zorgberoepen. Dat zijn er evenveel als een jaar eerder, voor corona. Bijna 1 op de 5 van die vacatures is voor verzorgenden IG.

Kansrijke zorgberoepen

De zorgsector is een van de grootste werkgevers in Nederland. In 2020 waren er ruim 1,2 miljoen banen van werknemers in de zorg. In 2020 heeft de coronacrisis de banengroei wel wat afgeremd, maar aan het eind van het derde kwartaal van 2020 waren er toch in elke branche binnen de zorg meer banen voor werknemers dan een jaar eerder. Dit was vooral zichtbaar bij verpleging, verzorging en thuiszorg.

Een groot aantal zorgberoepen staat in de lijst kansrijke beroepen van UWV. Naast de eerder genoemde moeilijk vervulbare beroepen gaat het bijvoorbeeld om huishoudelijk medewerkers in de thuiszorg, personeel in operatiekamers, radiodiagnostisch laboranten en GZ-psychologen.

Werken in de zorg

Voor veel beroepen in de zorg is tenminste een opleiding op mbo-3 niveau vereist en in veel gevallen hbo- of wo. Dat is een flinke opleiding voor werkzoekenden zonder ervaring in de zorg. Via de Nationale Zorgklas zijn er mogelijkheden in de zorg voor mensen die deze diploma’s niet hebben.

Van 22 t/m 27 maart vindt de Ontdekdezorg week 2021 plaats, dit jaar geheel digitaal. Tijdens deze week kunnen potentiële zij-instromers en herintreders de mogelijkheden van werken in zorg en welzijn (her)ontdekken. Ze oriënteren zich, krijgen praktische informatie, kunnen online rondkijken en meteen kennismaken met organisaties bij hen in de buurt. In deze week geven verschillende werkgeversservicepunten (WSP) webinars over de weg naar werken en leren in de zorg. Dit kan interessant zijn voor werkzoekenden met een uitkering van UWV of gemeente die willen onderzoeken hoe het is om de zorg in te gaan als zij-instromer.

Werkloosheid

Terwijl het totale aantal WW-uitkeringen in 2020 over alle sectoren juist fors toenam, daalde het aantal WW-uitkeringen vanuit de zorg met 5% tot bijna 19.500. De gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid zijn in februari vooralsnog relatief beperkt door de omvangrijke steunpakketten van de overheid om banen te behouden. In februari keerde UWV in totaal 286 duizend lopende WW-uitkeringen uit.

Lees meer over de sector Zorg & Welzijn in de Barometer Zorg of de Barometer Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten