Verklaring UWV over actie voor huis UWV-directeur

geplaatst op 05 december 2020

Naar aanleiding van de berichten over de actie van Sven van der Woude voor het huis van UWV-directeur Tof Thissen, geeft UWV de volgende verklaring:

UWV begrijpt dat Sven van der Woude zich radeloos voelt. Blijkbaar zag hij geen andere uitweg dan actie te voeren voor de deur van Tof Thissen, directeur van UWV WERKbedrijf. Hij deed dat door direct in diens privésfeer te treden, samen met een cameraploeg. Daarmee is een grens overschreden. UWV keurt dat af en heeft dat ook duidelijk aangegeven. Inmiddels is de actie beëindigd. UWV kan, hoe spijtig ook, niets betekenen voor Sven. Wel heeft UWV hem een gesprek aangeboden om de eerdere besluiten nog eens uit te leggen. Tot onze teleurstelling weigerde hij dit weekend op dat aanbod in te gaan.

De situatie van Sven is door UWV veelvuldig bekeken. Echter voor een Wajong-uitkering gelden strikte voorwaarden en daar komt Sven niet voor in aanmerking. Besluiten van UWV staan uiteraard open voor bezwaar en beroep en die procedure is hier ook veelvuldig doorlopen, tot aan de hoogste rechter op dit gebied, de Centrale Raad van Beroep. Daarbij zijn de besluiten van UWV in stand gebleven. De situatie van Sven is ook voorgelegd aan de Nationale Ombudsman en ook hij zag geen aanleiding voor een ander besluit van UWV. UWV heeft niettemin onderzocht of er toch niet een uitzondering gemaakt kan worden. Daar is zowel door interne als externe deskundigen naar gekeken, maar dat blijkt niet mogelijk. Hoe vervelend we dat ook vinden voor Sven, UWV kan niets meer voor hem betekenen. Daarom krijgt hij nu een bijstandsuitkering van de gemeente waar hij woont. In Nederland is de bijstand het sociale vangnet als andere uitkeringen niet van toepassing zijn.

Afgelopen donderdag heeft Sven zijn kampement opgeslagen voor het huis van Tof Thissen, directeur van UWV WERKbedrijf. Deze is eerder door Sven benaderd en vanuit menselijk oogpunt heeft hij ook gesprekken met hem gevoerd. Ook vrijdag is hij nog ter plekke in gesprek gegaan met Sven om hem nogmaals uit te leggen hoe de situatie ervoor staat.

Bovendien heeft UWV, zoals hierboven aangegeven, Sven aangeboden om deze week met hem in gesprek te gaan op het UWV-kantoor in Groningen, de provincie waar hij woont. In dat gesprek zou een verzekeringsarts van UWV in kunnen gaan op zijn medische situatie en hem nogmaals de eerdere besluiten van UWV uit kunnen leggen. Een arbeidsdeskundige zou in dat gesprek met hem willen kijken naar mogelijkheden voor het vervolg. Dat aanbod heeft Sven helaas afgeslagen. Wat UWV betreft blijft dit aanbod van kracht.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten