UWV: 'Meer beslisruimte voor uitvoerder is goed voor burger'

geplaatst op 06 november 2020

UWV ondersteunt de vraag om uitvoeringsorganisaties meer ruimte te geven om de geest van de wet, in plaats van de letter van de wet te (mogen) volgen. Meer beslisruimte voor de uitvoerder zorgt ervoor dat de situatie van de burger meer kan worden meegewogen in besluiten. Dat schrijft UWV in de schriftelijke inbreng voor de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU).

Deze commissie van de Tweede Kamer doet onderzoek ‘naar de oorzaken van problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat daarbij’. Daarnaast onderzoekt de commissie de wijze waarop de Kamer geïnformeerd wordt over problemen en de wijze waarop de Kamer haar controlerende taak uitvoert wanneer zich problemen voordoen. UWV is een van de uitvoeringsinstanties waarnaar onderzoek wordt gedaan.

Op maandag 26 oktober is de TCU begonnen met openbare hoorzittingen. Op vrijdag 6 november staat de hoorzitting in het teken van UWV. De commissie praat dan met Fred Paling, tot 1 september voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, Michel Rovers, directeur Strategie, Beleid en Kenniscentrum, Cor Burgmeyer, waarnemend algemeen directeur Klant & Service en Frens Lemeer, voorzitter Centrale Cliëntenraad. Zij beantwoorden vragen van de commissie over de uitvoering van de sociale zekerheid door UWV.

Daarnaast geeft UWV ook een schriftelijke visie op de toekomst van de uitvoering van overheidsbeleid. Onder de titel ‘Bouwen aan een overheid die werkt voor iedereen’ schetst UWV allereerst de ‘rode draden’ achter bepaalde mechanismen in de wisselwerking tussen politiek, beleid en uitvoering, die ervoor zorgen dat de uitvoering van overheidsbeleid niet altijd loopt zoals het moet lopen. Vervolgens kijkt UWV naar de toekomst en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de uitvoering van overheidsbeleid beter verloopt.

UWV herkent de roep om persoonlijke dienstverlening en aandacht voor de menselijke maat. UWV ziet ook dat er wordt gevraagd om meer ruimte om de geest van de wet, in plaats van de letter van de wet te volgen. ‘We kunnen deze lijn volgen en ondersteunen deze. Met meer beslisruimte voor de uitvoerder, ontstaat er de mogelijkheid om naast data en beslisregels, ook vooral de situatie van de mens mee te laten wegen in besluiten die we kunnen nemen. Dat gaat wellicht ten koste van efficiëntie, maar voor de burger is het de investering waard.’

UWV benadrukt dat bij de uitvoering van overheidsbeleid altijd keuzes gemaakt moeten worden. De middelen zijn niet onuitputtelijk. UWV roept op om die keuzes expliciet te maken en daar het uitvoeringsperspectief tot een dominante factor te maken. ‘Het zorgt voor helderheid voor de richting waarin we bewegen; het zorgt voor acceptatie als een risico bewaarheid wordt of als er onverhoopt iets mis gaat; en het zorgt voor duidelijkheid richting de burger.’

Lees hier de volledige schriftelijke inbreng van UWV (pdf, 299 kB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten