Een opleiding met Wajong: veranderingen per 1 september

geplaatst op 01 september 2020

Vanaf 1 september 2020 veranderen de regels voor het volgen van een opleiding met Wajong 2010 of Wajong 2015. Wajongers behouden vanaf dat moment hun volledige uitkering als zij een studie of opleiding volgen. Ook Wajongers die met een studie starten worden niet gekort. Daarnaast kunnen jonggehandicapten tijdens hun studie Wajong aanvragen en in aanmerking komen voor een Wajong-uitkering als ze aan alle voorwaarden voldoen.

De nieuwe Wajongwet is eind mei aangenomen door de Eerste Kamer. De meeste maatregelen gaan in op 1 januari 2021. Vanaf 1 september 2020 veranderen de regels voor het volgen van een opleiding met Wajong.

  • Mensen met een Wajong 2010 en arbeidsvermogen krijgen tijdens een studie of opleiding maximaal 70% van het wettelijk minimumloon (tot 1 september was dat 25%). Als je werkt worden de inkomsten voor een deel verrekend met je uitkering.
  • Mensen met Wajong 2010 en geen arbeidsvermogen krijgen als ze studeren maximaal 75% van het wettelijk minimumloon (tot 1 september was dat 25%).
  • Jonggehandicapten kunnen tijdens hun studie Wajong aanvragen. Vanaf 1 september hebben ze mogelijk recht op een Wajong 2015 uitkering.
  • Als eerder een uitkering is beëindigd omdat gestart werd met een studie of een uitkering is afgewezen door een reeds gestarte studie, dan kan opnieuw een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen worden gedaan om zo mogelijk alsnog in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering.

Veranderingen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 verandert er meer in de Wajong. Zo verandert de manier van het berekenen van de uitkering en de regels voor het stoppen van Wajong en opnieuw Wajong krijgen. Meer informatie over de veranderingen in de Wajong leest u op Wat gaat er veranderen in de Wajong?

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten