Werkgever kan ict-vacature nauwelijks nog vervullen

geplaatst op 15 augustus 2019

Al sinds 2017 is de arbeidsmarkt in de ict 'zeer krap'. Er is veel meer vraag naar personeel dan dat werkzoekenden zich aanbieden. Het tekort aan ict’ers blijft maar groeien. Er is op dit moment geen andere beroepsgroep waar de krapte zo nijpend is als de ict. Circa 7 op de 10 ict-vacatures is volgens werkgevers moeilijk vervulbaar.

Werkgevers zijn vooral op zoek naar hoogopgeleide ict’ers met specifieke kennis. Zo is er grote behoefte aan softwareontwikkelaars in specifieke toepassingen en talen, testers, database beheerders en analisten en ict-architecten. Ook security specialisten zijn schaars, omdat de bescherming van gegevens steeds belangrijker wordt.

Een gebrek aan vakkennis onder sollicitanten wordt door 3 op de 4 werkgevers met moeilijk vervulbare ict-vacatures genoemd als oorzaak waarom zij deze vacatures niet kunnen vervullen. Van ict’ers wordt verwacht dat zij hun kennis aanpassen aan de snel veranderende markt. “Voor werkzoekende ict’ers met verouderde kennis en vaardigheden is het dan ook lastig om aan het werk te komen”, aldus Freek Kalkhoven, arbeidsmarktmarkt adviseur bij UWV.

Kennis bijscholen

Nederland telt ongeveer 370 duizend ict’ers. Zij werken overal: bij ict-bedrijven, bij de overheid, bij banken, in de handel, in de zorg, et cetera. Door digitalisering zijn er de laatste jaren steeds meer ict’ers bijgekomen. Medewerkers in de ICT sector moeten zich continue ontwikkelen. Veranderingen gaan in een rap tempo, wie zich niet blijft ontwikkelen loopt risico buiten de boot te vallen. UWV participeert dan ook in diverse projecten om werkzoekenden te interesseren en op te leiden voor functies in de ICT. Zo is er onder andere een samenwerking met BEE-Ideas en Make IT Work, een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam.

De ICT-arbeidsmarkt is heel erg krap. Bedrijven kijken hierdoor steeds meer naar talent en minder naar diploma’s en werkervaring. Stichting BEE-Ideas speelt hier op in. Benjamin Truijen, directeur: ‘In samenwerking met UWV en verschillende gemeenten stomen wij mensen klaar om als ict’er aan de slag te gaan. Na een investering van een half jaar stroomt 80 procent van de kandidaten uit naar een betaalde baan als software engineer, tester, applicatieconsultant, data-analist of –beheerder. Inmiddels hebben we 120 kandidaten opgeleid en geplaatst.

De Hogeschool van Amsterdam zet zich met het programma Make IT Work in om hoogopgeleiden met of zonder specifieke ICT-achtergrond om te scholen naar een ICT-functie op hbo-niveau en direct in een baan van start te gaan. Het project loopt sinds 2015 en inmiddels hebben al ruim 398 cursisten deelgenomen. Al deze cursisten zijn nu werkzaam bij een van de ruim 100 aangesloten bedrijven die samenwerken met Make IT Work.

Meer informatie over arbeidsmarkt in de ICT sector staat in de factsheet (pdf, 614 kB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten