Verdere stijging aantal mbo-vacatures voor vrijwel alle beroepsgroepen

geplaatst op 15 februari 2019

Het aantal mbo-vacatures stijgt nog altijd en het aantal jongeren met een WW-uitkering neemt steeds verder af. Dat blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die UWV en SBB vandaag publiceren.

In de periode van januari tot en met september 2018 ontstonden ruim 418.000 vacatures op mbo-niveau. Dit is een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stijging geldt voor vrijwel alle beroepsgroepen. De grootste stijging is te zien binnen de beroepsgroep Retail, Technische installaties en systemen, Winkelambacht, Transport en logistiek, en Zorg.

Veruit de meeste vacatures zijn er binnen de beroepsgroepen Gastvrijheid en Retail, gevolgd door Zorg, Transport en logistiek, Groothandel en internationale handel, Metaal en metalektro, en Technische installaties en systemen. Regionaal ontstonden de meeste vacatures in Groot-Amsterdam, gevolgd door Midden-Utrecht en Rijnmond. In Gorinchem, Midden-Holland en Drenthe ontstond het minste aantal vacatures.

Minder WW-uitkeringen aan jongeren

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar daalde in 2018 met 17 procent ten opzichte van 2017. In de sectoren Onderwijs, Detailhandel, en Financiële en zakelijke dienstverlening (inclusief uitzendbranche) is de afname het grootst.

In bijna alle regio’s zien we een afname van de WW-instroom. Alleen in Midden-Limburg is sprake van een lichte toename. De regio’s met de grootste afname zijn Achterhoek, Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe en Rivierenland.

Digitaal dashboard

De Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV zijn verwerkt in een digitaal dashboard, waar geïnteresseerden eenvoudig de ontwikkelingen per opleidingsniveau, regio en sector kunnen volgen. Vier keer per jaar verschijnt een actueel beeld van de mogelijkheden die jongeren op de regionale arbeids- en stagemarkt hebben. SBB en UWV werken hierin samen om organisaties die zich bezighouden met jongeren, onderwijs en de arbeidsmarkt te informeren over ontwikkelingen, kansen en knelpunten.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten