Ondernemerschap vanuit de WW

geplaatst op 19 juli 2019

In de periode 2011-2016 startten per jaar gemiddeld 44.000 mensen naast of kort na een WW-uitkering als ondernemer. Een kwart van hen maakt gebruik van de startersregeling. De rest onderneemt op basis van de urenverrekening naast de WW of start pas na beëindigen van de WW met zelfstandige werkzaamheden.

Het zelfstandig ondernemerschap wordt gezien als een alternatieve weg uit een uitkeringssituatie: elke week laten honderden WW’ers UWV weten dat ze erover nadenken om voor zichzelf te beginnen. De overheid ondersteunt dit met verschillende regelingen, waaronder de startersregeling in de WW.

UWV heeft SEOR en Intelligence Group gevraagd onderzoek te doen naar ondernemerschap vanuit de WW. Wie zijn deze ondernemers, waar gaan ze aan de slag en zijn ze na een of twee jaar nog steeds actief als ondernemer? Hoeveel verdienen voormalige WW’ers als ondernemer en in welke mate keren ze terug in loondienst of maken ze weer aanspraak op een uitkering?

Het nieuwste UWV Kennisverslag (pdf, 2 MB) bevat de belangrijkste resultaten van dit onderzoek. Samenvattend kunnen we stellen dat een grote groep WW’ers vanuit of (kort) na de WW aan de slag gaat als ondernemer. Het zijn de hoogopgeleide WW’ers van middelbare leeftijd en met Nederlandse familieachtergrond die relatief vaker de stap zetten naar het ondernemerschap en, vooral, naar het ondernemerschap met behulp van de startersregeling. Hun gemiddelde inkomen is tamelijk laag maar vergelijkbaar met dat van startende ondernemers in het algemeen. Van de starters vanuit de WW was twee jaar na het startjaar 71% nog steeds actief als ondernemer. Van de starters die niet doorgaan als zelfstandige valt 14% terug in de WW of de bijstand, de meerderheid gaat weer werken in loondienst.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten