Met gedragswetenschap werkzoekenden uitnodigen voor een gesprek

geplaatst op 13 juni 2019

Het komt regelmatig voor dat een werkzoekende niet verschijnt op een werkoriëntatiegesprek bij UWV zonder zich af te melden. Tijdens een gesprek ondersteunt UWV mensen met een WW-uitkering bij het zoeken naar werk. Samen met bureau Dijksterhuis & Van Baaren (D&B) onderzoekt UWV waarom sommige werkzoekenden niet op een afspraak verschijnen en hoe ze gestimuleerd kunnen worden om naar een gesprek te komen. Gedragswetenschap biedt hiervoor een oplossing.

UWV ondersteunt mensen met een WW-uitkering bij het zoeken naar werk. Werkzoekenden die naast online dienstverlening extra ondersteuning kunnen gebruiken, worden uitgenodigd voor een persoonlijk werkoriëntatiegesprek. In 2018 verscheen 8,5 procent van de genodigden uiteindelijk niet op die afspraak. Dit wordt no-show genoemd. In het nieuwste kennisverslag (pdf, 176 kB) onderzoekt UWV welke gedragsmechanismen een rol spelen bij no-show en hoe dit mogelijk voorkomen kan worden.

Samen afspraak maken

Sommige werkzoekende ervaren de huidige uitnodigingsbrief voor een afspraak als dwingend. Een gebrek aan autonomie en vrijheid kan leiden tot weerstand. UWV gaat vanaf het najaar daarom onderzoeken of een medewerker samen met de werkzoekende een geschikt moment voor een afspraak kan maken. De werkzoekende ervaart hierdoor meer keuzevrijheid.

Persoonlijke bevestiging

Werkzoekenden ontvangen na het maken van een gezamenlijke afspraak een persoonlijke bevestigingsbrief. In deze brief wordt verwezen naar de gemaakte afspraak. Vanuit de gedragspsychologie weten we dat als je afgesproken hebt dat je iets zult doen en je daaraan wordt herinnerd, je dan geneigd bent je consistent te gedragen met wat je hebt afgesproken.

Overzicht dienstverlening

Voor werkzoekenden is het niet altijd duidelijk hoe UWV hen kan helpen tijdens de zoektocht naar werk. Daarom zit er bij de persoonlijke brief ook een overzicht van het dienstverleningsaanbod van UWV. Dit overzicht zet de werkzoekende alvast tot denken over zijn eigen situatie en de ondersteuning die UWV kan bieden.

Praktijkexperiment

Om te meten of de drie manieren om het gedrag te beïnvloeden effectief zijn, start UWV in het najaar van 2019 met een praktijkexperiment op vier verschillende regiokantoren. Op basis van deze resultaten gaat UWV beslissen of zij landelijk ingezet worden.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten