Kwaliteit van handelen arbeidsdeskundigen

geplaatst op 15 april 2019

UWV heeft een belangrijke opdracht: om werken voor mensen te bevorderen en, als werken (tijdelijk) niet mogelijk is, voor inkomen te zorgen. Deze taak heeft rechtstreeks impact op het inkomen en het leven van 1,2 miljoen klanten. Daarom hecht UWV veel waarde aan intern onderzoek; het kritisch kijken naar de eigen prestaties en het streven naar continue vernieuwing en verbetering. Deze onderzoeken halen boven tafel waar de zwakke punten in de uitvoering zich bevinden. Soms zijn dat kleine zaken die makkelijk zijn aan te passen. Soms zijn dat grote zaken die echt fundamenteel anders moeten worden aangepakt. De rapportages beogen allen op onafhankelijke, open en kritische wijze de prestaties in beeld te brengen. Het uiteindelijke doel is om te leren en om de uitvoering te verbeteren door bij te sturen op achterblijvende prestaties.

Dagblad Trouw publiceerde maandag 15 april een artikel over de kwaliteit van arbeidsdeskundig handelen bij UWV op basis van verschillende interne rapporten van UWV uit 2015, 2016, 2017 en 2018 die het dagblad via een Wob-procedure (Wet openbaarheid bestuur) heeft opgevraagd.

Duidelijke verbetering

Het niveau van de rapportages ligt de afgelopen jaren onder de norm die UWV samen met de interne arbeidsdeskundigen stellen. Dat betekent dat er in te veel gevallen fouten in dossiers worden gevonden. Een fout in een dossier kan bijvoorbeeld zijn: te weinig onderbouwing of argumentatie ten aanzien van een keuze. Dit wil niet zeggen dat het impact heeft op de verstrekking van de uitkering.

UWV hecht grote waarde aan kwaliteitsverbetering. De organisatie heeft hier de afgelopen jaren veel verbetermaatregelen op getroffen, waaronder in het opleidingstraject en in overleg met de interne arbeidsdeskundigen. Daarnaast worden fouten hersteld. Het afgelopen jaar is er dan ook sprake van een duidelijke verbetering. De kwaliteit blijft hoog op de agenda staan en UWV blijft hierover in gesprek, intern met de arbeidsdeskundigen en extern met de beroepsvereniging (NVvA).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten