Kinderen inspireren UWV met adviezen

geplaatst op 17 juni 2019

De Raad van Kinderen bracht een advies uit over de vraag hoe UWV werkzoekenden zo goed mogelijk kan helpen. Het werd een bijzondere bijeenkomst, waarin prinses Laurentien optrad als discussieleider. Haar conclusie, in samenspraak met de kinderen: de basis ligt er bij UWV, want er werken ‘vooral véél warme mensen’. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation.

Woensdag 13 juni brengt de 11-koppige Raad van de Amsterdamse Multatulischool (groep 7) een advies uit aan UWV. De kinderen hebben zich de afgelopen maanden verdiept in de organisatie – van simpel googelen tot het afleggen van werkbezoeken – om antwoord te kunnen geven op de door UWV gestelde hulpvraag: hoe kan WERKbedrijf werkzoekenden zo goed mogelijk helpen (nieuw) werk te vinden?

Vrienden

‘Wat is vriendschap precies?’, vraagt prinses Laurentien, oprichter van het initiatief, aan de groep. ‘Dat je lol hebt met elkaar’, is een van de antwoorden van de kinderen. ‘Vertrouwen!’, zegt een ander. En daarmee legt de gespreksleider direct een treffende link naar UWV. Hoe kan UWV er dan voor zorgen dat werkzoekenden zich in korte tijd vertrouwd voelen met deze organisatie? De antwoorden: ‘Een goed eerste indruk maken.’ En: ‘Is het niet een idee om het eerste gesprek bij mensen thuis te doen, of telefonisch als iemand zich daar beter bij voelt? UWV moet ervoor zorgen dat mensen zich vanaf het eerste moment lekker voelen.’

Raad van kinderen

Advies: meer video’s

De Raad van Kinderen pleit voor meer filmpjes en véél minder tekst op de website van UWV. ‘Wij kijken veel naar YouTubers. Ze zijn zo goed omdat ze iets vrolijks maken en leuk blijven. De website is zo saai en serieus.’ Het meest kritisch is de Raad nog wel op het feit dat UWV twee websites heeft. Jidde (10 jaar): ‘Dat klopt toch eigenlijk niet?’ Volgens de kinderen werkt het zeer verwarrend als mensen ‘de hele tijd twee verschillende linkjes moeten invullen.’ Laurentien vertaalt de woorden sprekend door: ‘Eigenlijk zeggen jullie dat het lastig is om een vriend te hebben met twee gezichten.’

Raad van Kinderen: inspiratie voor besluitvormers

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation. Missing Chapter is in 2010 opgericht door prinses Laurentien om bij te dragen aan toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De organisatie stimuleert besluitvormers zich door kinderen te laten inspireren en om de perspectieven van kinderen en jongeren mee te nemen in hun beslissingen.

UWV neemt de aanbevelingen van de Raad van Kinderen serieus. In het najaar brengt UWV een bezoek aan groep 8 om te vertellen wat zij met de adviezen gaan doen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten