Kennisverslag UWV: WIA-prikkels werken

geplaatst op 11 februari 2019

Zijn er grote verschillen in de arbeidsparticipatie tussen mensen die net wel of net geen WIA-uitkering krijgen? Uit het nieuwste kennisverslag van UWV blijkt dat dit niet het geval is.

UWV onderzocht, samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, of het voor de arbeidsparticipatie uitmaakt of iemand met een arbeidsbeperking wel of niet een uitkering toegekend krijgt. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen mensen die een uitkering aanvragen vanuit een dienstverband (werknemers) en mensen die geen werkgever hebben en de uitkering vanuit de Ziektewet doen (vangnetters).

Uit eerder onderzoek blijkt dat een uitkering de motivatie kan verminderen om werk te zoeken. In de WIA zijn daarom prikkels ingebouwd die werken lonend maken. Deze prikkels werken, blijkt uit een vergelijking van mensen net boven de WIA-drempel van 35% arbeidsongeschiktheid met mensen die daar net onder bleven.

Belangrijkste bevindingen

  • Bij de groep die vanuit een dienstverband een WIA-aanvraag deed, zijn mensen die geen uitkering kregen na 1 jaar iets vaker aan het werk dan mensen met een WIA-uitkering (68% versus 63%).
  • Bij de vangnetters maakt het na 1 jaar niet uit of ze wel of niet een uitkering kregen. In beide groepen werkt ruim 30%.
  • De werknemers werken na 1 jaar nog ruim twee keer zo veel als de vangnetters. Voor de arbeidsparticipatie is het dus veel belangrijker of de WIA-aanvrager nog een werkgever heeft na 2 jaar ziekte, dan of hij wel of niet een uitkering toegekend krijgt.

Meer weten? Lees het UWV Kennisverslag.

Maandelijkse uitgave UWV Kennisverslag

UWV publiceert iedere maand een Kennisverslag van een van de kennisadviseurs van UWV. Geïnteresseerden worden via een e-mail alert direct op de hoogte gebracht van de nieuwe publicatie.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten