Instroom in WW neemt af, steeds grotere instroom in WIA

geplaatst op 16 april 2019

Na een afname in de afgelopen jaren komt de daling van het aantal WW-uitkeringen in 2020 tot stilstand. De instroom in de WIA neemt daarentegen steeds verder toe. Dat komt vooral door het langer doorwerken van oudere werknemers. Dit staat in het nieuwe UWV Kennisverslag waarin de ontwikkelingen in de sociale zekerheid in 2018 worden geduid.

Belangrijkste ontwikkelingen:

  • In 2018 nam het aantal WW-uitkeringen met 20% af. In 2019 zal de afname van het aantal uitkeringen met 12,5% een stuk kleiner zal zijn en in 2020 komt de daling tot stilstand.
  • In 2019 worden ook de effecten van de verkorting van de WW-duur zichtbaar. Als onderdeel van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is de maximale WW-duur tussen het eerste kwartaal van 2016 en het tweede kwartaal van 2019 verkort van 38 maanden naar 24 maanden. Mensen stromen daardoor eerder uit de WW.
  • Vooral mensen met een vast dienstverband (zieke werknemers) stromen vaker de WIA in (+10,7 procent). De instroom vanuit twee andere herkomstgroepen (vanuit de WW en vanuit de groep mensen met een tijdelijk dienstverband) daalt.
  • De stijging van de WIA-instroom komt voor het overgrote deel voor rekening van mensen in de leeftijdscategorie 60‑plus. De instroom van 60‑plussers stijgt in 2018 met ruim 16 procent. Bij de mensen jonger dan 60 jaar stijgt de instroom met maar 0,6 procent.

Langer doorwerken

Er zijn twee redenen voor de toename van de instroom van oudere werknemers. Door het afschaffen van de vervroegde uittredingsregelingen werken mensen langer door en zijn er dus meer oudere werkenden. In 2018 steeg het aantal werkenden in deze groep met circa 4,2 procent. Daarnaast zien we ook een toename van het risico op arbeidsongeschiktheid. Dit is vooral het gevolg van het feit dat mensen van 62 jaar en ouder, de groep die voorheen nog vervroegd kon uittreden, nu hetzelfde risiconiveau hebben bereikt als de 61‑jarigen. Maar met gemiddeld 1,5 procent per jaar is het risico op arbeidsongeschiktheid nog steeds laag.

Meer weten over de volumeontwikkelingen in de tweede helft van 2018? Lees het UWW Kennisverslag (pdf, 434 kB)

Maandelijkse uitgave UWV Kennisverslag

UWV publiceert iedere maand een kennisverslag van een van de kennisadviseurs van UWV. Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u op de gratis e-mailalert

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten