Industrie: ondanks robotisering veel vraag naar vakmensen

geplaatst op 18 juli 2019

De industrie is een grote sector in Nederland. Er werken ruim 750.000 werknemers. De afgelopen vier jaar is de productie gegroeid, als gevolg van het gunstige economische klimaat. Ook het aantal banen in de industrie is toegenomen, van 730.000 in 2015 naar 757.000 eind 2018. Ondanks de verdere robotisering en automatisering blijft vaktechnische kennis nodig. Het gaat dan bijvoorbeeld om materiaalkennis en het kunnen lezen van tekeningen.

Het is en blijft moeilijk om personeel te vinden. Werkgevers ervaren het personeelstekort als één van de grootste belemmeringen. Er is dan ook een tekort aan vakmensen in verschillende beroepen, denk aan assemblagetechnicus, lasser en verspaner, operator voor de chemische en levensmiddelenindustrie en machinemonteurs. Ook is er veel vraag naar projectleiders, kwaliteitsmedewerkers, ontwerpers van industriële automatisering en managers R&D. Dit blijkt uit de factsheet Industrie die UWV vandaag heeft uitgegeven.

Betsie Gerrits, hoofd werkgeversdienstverlening UWV: ’We zien dat werkgevers in de industrie lastig aan geschikte werknemers komen. UWV kan hen hierbij ondersteunen. Zo werken we onder andere samen met Mifa Aluminium B.V. in Venlo, onderdeel van Aalberts N.V.. Zij hebben een eigen academy waarin ze (nieuwe) medewerkers opleiden. UWV zoekt en interesseert actief werkzoekenden in de regio voor dit project’.

Vakmensen moeten hun kennis verbreden

Het werk in de sector is vaak veel meer high tech dan veel mensen denken. Met behulp van bijvoorbeeld sensoren of de inzet van data-analyse (big data) zijn productieprocessen (verder) te optimaliseren. Vakmensen moeten steeds meer beschikken over ICT-vaardigheden, data kunnen interpreteren en bijvoorbeeld kennis hebben van sensoren en elektronica. Omdat technische ontwikkelingen in deze sector erg snel gaan, is het belangrijk dat medewerkers zich continu blijven ontwikkelen.

Fysiek minder zwaar

Een ander gevolg van robotisering is dat het werk in de industrie fysiek minder zwaar wordt. Zo hoeft men minder handmatig te doen en is vaak minder fysieke kracht nodig. Ook is nachtwerk niet altijd meer nodig en zijn er minder arbeidsrisico’s.

Beperkte mate van groei in 2019 en 2020

De sector industrie onderscheidt vier hoofdbranches: chemie, levensmiddelen, metaal en technologische industrie en overige industrie. Voor 2019 en 2020 verwacht UWV dat de productiegroei afvlakt en het aantal banen hooguit in beperkte mate groeit. Dit komt door de minder gunstige ontwikkeling in de wereldhandel.

Meer informatie over arbeidsmarkt in de industrie staat in de factsheet (pdf, 512 kB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten