ICT en technische vaardigheden steeds belangrijker in agrarische en groene sector

geplaatst op 25 juni 2019

Het werk in de agrarische en groene sector verandert door diverse technologische ontwikkelingen, veranderende regelgeving en schaalvergroting. Hierdoor neemt het belang van ICT en technische vaardigheden toe in de sector. Dit staat in de arbeidsmarkt factsheet agrarische en groene sector van UWV.

Diverse werkzaamheden geautomatiseerd

Steeds meer werkzaamheden automatiseren. Zo is het werk verlicht voor productiemedewerkers en hoeven zij niet meer altijd, zoals voorheen het geval was, met bijvoorbeeld kisten tomaten te sjouwen. In de dierhouderij kunnen medewerkers gebruikmaken van sensoren om de conditie van dieren te monitoren en het juiste voer hiervoor te selecteren. Ook kunnen er mestrobots ingezet worden. Door de inzet van dergelijke technologieën neemt het belang van ICT en technische vaardigheden toe in de sector.

Personeel gezocht

Vooral werkgevers in de deelsector hoveniers en groenvoorzieners hebben vacatures te vervullen. Bijna de helft van deze werkgevers ervaart belemmeringen in de bedrijfsvoering door een gebrek aan personeel. Dit komt onder andere doordat mensen steeds vaker kiezen voor duurzame, groene oplossingen. Zo lost beplanting bijvoorbeeld deels wateroverlast op bij extreme buien. Door dit soort groene oplossingen stijgt de vraag naar hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgers. Ook medewerkers varkenshouderij, tractorchauffeurs, loonwerkers en landbouwmachinisten zijn lastig te vinden.

Innovaties in de sector

De toenemende en wijzigende regelgeving vragen van ondernemers in de sector dit op de voet te (blijven) volgen en op de juiste wijze te interpreteren en toe te passen. Door de toegenomen complexiteit van nieuwe machines worden technische kennis en vaardigheden ook steeds belangrijker. Zo is er bijvoorbeeld in de glastuinbouw door innovaties en de inzet van nieuwe machines steeds vaker technisch geschoold personeel nodig.

Het aantal zelfstandigen in de sector neemt af

Door de mechanisering, automatisering en schaalvergroting neemt het aantal kleine en middelgrote bedrijven af. Het aantal zelfstandigen daalt hiermee ook. Het aantal werknemers is daarentegen sinds 2015 toegenomen van 109.000 naar 114.000 in 2018.

Meer informatie over arbeidsmarkt in de agrarische en groene sector staat in de factsheet (pdf, 493 kB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten