Deze 15 beroepen zijn het krapst

geplaatst op 27 maart 2019

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. In acht van de twaalf provincies van Nederland hebben werkgevers moeite om vacatures te vervullen. Twee jaar geleden was dit nog in geen enkele provincie. UWV brengt in kaart hoe krap de arbeidsmarkt nu is.

Steeds meer mensen vinden een baan. Dit is terug te zien in het dalend aantal WW-uitkeringen. In vergelijking met vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen met 17 procent afgenomen tot 274 duizend. Vooral werkgevers in de bouw, zorg, onderwijs, techniek en ICT hebben moeite om personeel te vinden. In de bouwsector ontstaan de meeste beroepen waar weinig werkzoekenden voor te vinden zijn.

Top 15 krappe beroepen

 1. Machinemonteurs
 2. Bouwarbeiders afbouw
 3. Elektriciens en elektronicamonteurs
 4. Software- en applicatieontwikkelaars
 5. Elektrotechnisch ingenieurs
 6. Ingenieurs
 7. Timmerlieden
 8. Vrachtwagenchauffeurs
 9. Databank- en netwerkspecialisten
 10. Assemblagemedewerkers
 11. Automonteurs
 12. Productiemachinebedieners
 13. Loodgieters en pijpfitters
 14. Productieleiders industrie en bouw
 15. Transportplanners en logistiek medewerkers

Krapte in het land

De arbeidsmarkt is in de afgelopen paar jaar in een hoog tempo krapper geworden. Eind 2018 was de arbeidsmarkt in acht van de twaalf provincies krap, terwijl dit twee jaar eerder nog in geen van de provincies het geval was. Eind 2018 waren er vier provincies met een ‘gemiddelde’ arbeidsmarkt. Dit zijn Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. Hier zijn nog relatief voldoende werkzoekenden voor het aantal vacatures te vinden. Toch kan het zijn dat de arbeidsmarkt daar in bepaalde beroepen wel krap is. Zo is de arbeidsmarkt voor ICT-personeel in alle provincies krap of zelfs zeer krap te noemen.

Zeeland krapste arbeidsmarkt

Werkgevers in Zeeland hebben de meeste moeite om personeel te vinden. In deze provincie is het vooral lastig om vacatures voor dienstverlenende beroepen in te vullen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om schoonmakers en horecapersoneel. Naast een groot tekort aan ICT-specialisten, is de behoefte aan technisch personeel in Zeeland erg groot.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten