Arbeidsmarkt horeca kookt over

geplaatst op 26 april 2019

Nederlanders bezoeken steeds vaker restaurants, cafés en hotels. Daarnaast komen er steeds meer buitenlandse toeristen naar ons land. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar horecamedewerkers enorm is gegroeid. In 2014 ontstonden er nog 64 duizend vacatures, vorig jaar waren dit er 103 duizend. Ook voor 2019 en 2020 verwacht UWV jaarlijks ruim 100 duizend horecavacatures.

Scholieren en studenten kunnen een deel van de vraag in de horeca opvullen, zo blijkt uit de nieuwste factsheet (pdf, 551 kB) van UWV over de horecasector. Zij hebben vaak een tijdelijke bijbaan in de horeca. Het is lastig voor horecaondernemers om voldoende vast en vakbekwaam personeel te vinden. Dit zijn medewerkers met specifieke kennis en een gevoel voor gastvrijheid.

Er studeren onvoldoende jongeren af vanuit een horecaopleiding om alle vacatures te kunnen vervullen. Ook daalt het aantal beschikbare werkzoekenden vanuit de WW. Tussen 2014 en 2018 nam het aantal nieuw verstrekte WW-uitkeringen aan mensen die voorheen werkzaam waren in de horeca af met 38%.

Baankansen voor koks, medewerkers fastservice en bediening

Steeds meer horecabedrijven ervaren problemen door het tekort aan personeel. Er is met name een krappe arbeidsmarkt voor restaurantkoks. De wervingsproblemen zijn het grootst in het zuiden en midden van Nederland. De sector heeft bovendien moeite om koks te behouden. Een deel stroomt uit vanwege ongunstige werktijden, werkdruk of omdat het vak lastig te combineren is met een gezinsleven.

Ook medewerkers fastservice zijn lastig te vinden. Zij werken bijvoorbeeld in cafetaria’s, broodjescorners en ijssalons. Daarnaast zijn medewerkers bediening steeds moeilijker te vinden, met name gedurende het terrasseizoen.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten