Volop baankansen in groothandel en transport

geplaatst op 21 maart 2019

De effecten van de economische groei zijn goed zichtbaar in de sectoren transport en logistiek en de groothandel. Het aantal vacatures is sterk toegenomen. De meeste vacatures in de twee sectoren ontstaan voor transport en logistieke beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, orderpickers en heftruckchauffeurs. Maar er zijn ook kansen voor commercieel-administratief personeel, zoals commercieel medewerker binnendienst, verkoopmedewerkers en accountmanagers.

Werkgevers ervaren in toenemende mate belemmeringen door het tekort aan personeel. In de transport en logistiek ervaart begin 2019 ruim een derde van de werkgevers belemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten, in de groothandel is dit 17%. Dit tegenover het gemiddelde van 24% in alle andere sectoren.

Brexit en automatisering

De sectoren transport en logistiek en groothandel hebben te maken met diverse (internationale) trends die een grote impact kunnen hebben op het werk. Zo kan de Brexit ervoor zorgen dat de wachttijden bij de grens scherp oplopen. Ook kunnen werkzaamheden van logistiek medewerkers in potentie grotendeels geautomatiseerd of gerobotiseerd worden, wat weer nieuwe, meer technische, vaardigheden van werknemers vraagt.

Baankansen

Deze ontwikkelingen brengen ook kansen voor werkzoekenden. Zo neemt door de Brexit de vraag naar declaranten toe, dit zijn medewerkers die namens een organisatie douaneformaliteiten afhandelen. Daarnaast is er een tekort aan chauffeurs en logistiek personeel in beide sectoren. Binnen de groothandels in machines en apparatuur is ook een tekort aan technici. Daarnaast liggen er kansen voor technisch-commercieel medewerkers, transportplanners en programmeurs.

Ook voor laagopgeleiden zijn er in de transport en logistiek en in de groothandel goede mogelijkheden. Het gaat dan om beroepen als expeditiemedewerker, lader/losser, heftruck-, vrachtwagenchauffeur en buschauffeurs.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten