WW’ers solliciteren gevarieerd en veel

geplaatst op 11 januari 2018

Werkzoekenden met een WW-uitkering solliciteren op verschillende manieren tijdens hun zoektocht naar werk. Dat blijkt uit het nieuwste kennisverslag van UWV. Uit interviews komt naar voren dat circa driekwart van de WW’ers meer sollicitatieactiviteiten verricht dan verplicht is, maar dat men niet alle activiteiten registreert.

WW’ers hebben een sollicitatieplicht. Ze moeten elke 4 weken 4 sollicitatieactiviteiten uitvoeren en deze doorgeven aan UWV. In het kennisverslag beschrijft UWV wat er schuilgaat achter de doorgegeven sollicitaties: welke sollicitatieactiviteiten verrichten WW’ers en hoe registreren zij deze?

Gevarieerde sollicitaties

Vrijwel alle WW’ers uit het onderzoek solliciteren op verschillende manieren. De meest voorkomende activiteiten zijn solliciteren op een vacature, een netwerkgesprek en een cv op een vacaturesite plaatsen. Activiteiten die minder worden verricht, zijn een open sollicitatie sturen en bellen of langsgaan bij een werkgever. Uit het onderzoek blijkt dat WW’ers ook andere dingen doen dan die staan vermeld in de Werkmap, hun persoonlijke pagina op werk.nl die helpt bij het zoeken naar een baan. Zoals het zelf contact opnemen met een recruitmentbureau of een dag meelopen bij een werkgever.

Meerdere sollicitaties

Naast dat men gevarieerd solliciteert, blijkt dat circa driekwart van de geïnterviewde WW’ers meer dan 4 sollicitatieactiviteiten per 4 weken onderneemt. Binnen deze groep varieert het aantal activiteiten van 5 tot meer dan 30 per 4 weken. De belangrijkste reden om veel te solliciteren, is dat ze vrijwel allemaal weer graag aan het werk willen. Het hebben van werk wordt als erg belangrijk ervaren.

Registreren van activiteiten

WW’ers die veel en gevarieerd solliciteren, registreren lang niet alle activiteiten in hun Werkmap. De meerderheid van de WW’ers registreert minder sollicitatieactiviteiten dan zij daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Hier zijn verschillende verklaringen voor. Een belangrijke reden is dat veel WW’ers denken dat UWV wil dat zij precies 4 activiteiten registreren. Een andere reden is dat er geen sprake is van directe en concrete feedback. Hierdoor maken WW’ers een afweging tussen de hoeveelheid tijd en energie die het hen kost om meer activiteiten in te vullen en wat dit hen oplevert.

Onderzoek

Onderzoeksbureau Kantar Public heeft in opdracht van UWV het sollicitatie-en registratiegedrag van WW’ers nader onderzocht. Het onderzoek bestaat uit 38 interviews met WW-gerechtigden die aan de sollicitatieplicht voldoen, verdeeld naar leeftijd en opleiding.

Maandelijkse uitgave UWV Kennisverslag

UWV publiceert iedere maand een Kennisverslag van een van de kennisadviseurs van UWV. Geïnteresseerden worden via een e-mail alert direct op de hoogte gebracht van de nieuwe publicatie.

Lees het UWV Kennisverslag

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten