Nieuw instrument helpt begeleidingsnoodzaak arbeidsparticipatie te bepalen

geplaatst op 04 oktober 2018

Professionals als arbeidsdeskundigen, jobcoaches, klantmanagers van gemeenten, consulenten en psychologen zijn enthousiast over de handreiking ‘Noodzakelijke begeleiding bij arbeidsparticipatie’. Met dit hulpmiddel kunnen professionals vaststellen wat er nodig is om mensen met een ziekte of beperking aan het werk te helpen en te houden bij een gewone werkgever. De handreiking toont in 1 oogopslag op welke aspecten begeleiding en/of werkaanpassing nodig is. Dit blijkt uit het nieuwste UWV Kennisverslag waarin UWV onderzoek doet naar de ontwikkeling van dit hulpmiddel.

Nuttig en bruikbaar

Deelnemers aan het onderzoek zien de handreiking als geheugensteun om (alle) relevante aspecten uit te vragen in het gesprek met de klant. Daarnaast biedt het hun een overzichtelijk format om informatie in op te tekenen en te ordenen. Op basis hiervan kunnen ze een onderbouwd oordeel geven over de begeleidingsnoodzaak. Een meerderheid van de professionals vindt de handreiking bruikbaar. Zij vinden de tool gebruiksvriendelijk en de voorbeeldvragen handig en goed toepasbaar. Ook de ontwikkelde training over achtergrond, inhoud en gebruik van de handreiking wordt zeer gewaardeerd.

Toepassing en gebruik

Op dit ogenblik wordt bekeken welke partij verantwoordelijk wordt voor het beheer en de doorontwikkeling van de handreiking. Binnen UWV is de handreiking inmiddels opgenomen in de nieuwe opleiding methodisch beoordelen aanvraag jobcoaching. Daarnaast kunnen arbeidsdeskundigen de handreiking gebruiken bij het gesprek met de klant. In het eerste kwartaal van 2019 evalueren we het gebruik. Op basis van de uitkomsten bepaalt UWV of en hoe een breder gebruik van de handreiking gestimuleerd kan worden.

Meer weten over de handreiking ‘Noodzakelijke begeleiding bij arbeidsparticipatie’? Lees het UWV Kennisverslag.

Maandelijkse uitgave UWV Kennisverslag

UWV publiceert iedere maand een Kennisverslag van een van de kennisadviseurs van UWV. Geïnteresseerden worden via een e-mail alert direct op de hoogte gebracht van de nieuwe publicatie.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten