Werkzoekende ICT'ers ontmoeten werkgevers

geplaatst op 13 april 2018

UWV en een aantal IT-bedrijven, waaronder Microsoft, Global Knowledge, Conclusion en CGI, organiseren vandaag het Inspire, Learn & Connect-event. Daarin vragen zij aandacht voor het toenemende belang van ICT in onze economie en het waarborgen van lokaal talent om in de sector te werken. De ICT-arbeidsmarkt blijft namelijk onverminderd krap.

In 2017 kwamen er gemiddeld ruim 13.000 nieuwe ICT-vacatures per kwartaal bij, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Dit is een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van 2016. Hoewel er aanbod is om deze vacatures te vervullen, beschikken sollicitanten vaak niet over de juiste kwalificaties. Meer dan 180 werkzoekenden hebben zich aangemeld voor het Inspire, Learn & Connect-event. Tijdens deze bijeenkomst laten zij zich inspireren voor banen van de toekomst en komen ze in contact met ICT-bedrijven. Dit is de eerste in de reeks van drie vergelijkbare evenementen dit jaar.

Mismatch

De krapte op de ICT-arbeidsmarkt komt met name tot uiting in een aantal specifieke hogere en wetenschappelijke beroepen. Vooral hbo-vacatures zijn moeilijk te vervullen in de ICT. Dat blijkt ook uit onderzoek onder HR-professionals in opdracht van ADP, Berenschot en Performa. In 80 procent van alle moeilijk vervulbare ICT-vacatures gaat het om hbo-functies. 14 procent betreft een wo-vacature.

Uit cijfers van het UWV blijkt dat 59 procent van de werkgevers aangeeft dat sollicitanten veelal niet over de juiste kwalificaties beschikken. Een deel van deze mismatch is te overbruggen met bijvoorbeeld opleidingen of trainingen.

Veelgevraagde beroepen

Zo is er nu een grote vraag naar softwareprogrammeurs in specifieke programmeertalen, testers, data-analisten en security-specialisten. Tijdens het Inspire, Learn & Connect-event ligt dan ook een nadruk op de next-generation skills die voor deze banen nodig zijn. Deelnemers krijgen onder andere advies over hoe ze zichzelf toekomstbestendig maken in een ICT-beroep. ICT-professionals vertellen over hun bijzondere ervaringen en hoe zij in hun huidige beroep zijn beland. Syrische vluchteling Bassam Shoukri vertelt hoe hij als Data Scientist bij CGI nu voorspellingen doet met de inzet van data-analyses voor een veilige Nederlandse samenleving. Voormalig Olympisch-roeimedaillewinnares Chantal Achterberg legt uit hoe zij de switch maakte van topsport naar data-analist bij CGI. Via inspiratiesessies van security-specialisten van DXC Technology maken deelnemers kennis met onder andere ethisch hacken.

Bezoek voor meer informatie over het event de Inspire, Learn & Connect-website.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten