Einde sectorpremies: WW-premie werkgevers daalt

geplaatst op 31 oktober 2018

De WW-premie die werkgevers in 2019 gaan betalen, neemt voor het vijfde jaar op rij af. Dit blijkt uit de premievaststelling van UWV voor de sectorfondsen. Reden hiervoor zijn de gunstige economische vooruitzichten en dat 2019 het laatste jaar wordt dat UWV werkt met sectorpremies.

Gemiddelde daling

Dit jaar betalen werkgevers gemiddeld nog 1,28 procent aan sectorpremie. In 2019 wordt de gemiddelde sectorpremie 0,77 procent.

In 48 sectoren neemt de premie af, in 13 sectoren is sprake van een stijging. De grootste premiedaling doet zich voor bij de sector Taxivervoer, Dakdekkersbedrijf en Besloten busvervoer.

De stijging van de WW-premie is het grootst in de sectoren Verzekeringswezen, Uitgeverij en Railbouw.

Ook daling premie bij Banken

Opvallend is dat in de sector Banken de premie ook daalt. Deze sector had voor 2018 namelijk een grote premiestijging. Ondanks de daling, betaalt de sector Banken de op één na grootste sectorpremie. Alleen de sector Uitzendbedrijven betaalt meer.

Einde voor sectorpremies

2019 wordt het laatste jaar dat UWV werkt met sectorpremies, sectorfondsen en sectorvermogens. In het concept wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt het huidige systeem van sectorale premiedifferentiatie afgeschaft per 1 januari 2020. Volgens WAB bepaalt vanaf 1 januari 2020 het soort contract (vast of flexibel) de hoogte van de WW-premie.

UWV en SZW hebben daarom afgesproken om de sectorpremies voor 2019 zo laag mogelijk vast te stellen. De resterende vermogens in de sectorfondsen (positief en negatief) zullen overgaan naar het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf). Het systeem van sectorale premiedifferentie bestaat sinds 1 juli 1952.


Lees Premievaststelling Sectorfondsen 2019

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten