Compensatieregeling vrouwelijke zelfstandigen bijna van start: zo doet u de aanvraag

geplaatst op 03 mei 2018

Vanaf dinsdag 15 mei kunnen naar schatting zo’n 20.000 vrouwen via de website van UWV een aanvraag indienen voor een compensatie. Het gaat om vrouwen die in de periode van 7 mei 2005 tot 4 juni 2008 zijn bevallen en in het kalenderjaar van hun bevalling werkten als zelfstandige, met of zonder personeel. In deze periode was er geen wettelijke bevallings- en zwangerschapsregeling vanuit de overheid.

Vrouwen vragen de compensatie - die €5600 bruto bedraagt - aan met een aanvraagformulier. Dit formulier kan vanaf 15 mei gedownload worden van uwv.nl. De aanvraagperiode loopt tot en met 30 september 2018. 

U heeft de volgende informatie nodig voor het doen van de aanvraag: 

  • Uw burgerservicenummer (BSN);
  • Geboortedatum en BSN van uw kind(eren) die in de periode 7 mei 2005 tot 4 juni 2008 geboren is/zijn.
  • Welke werkzaamheden u verrichtte als zelfstandige tijdens het kalenderjaar dat uw kind(eren) geboren is/zijn: zelfstandige, beroepsbeoefenaar of meewerkend echtgenote/partner.
  • Indien u meewerkend echtgenote/partner was; het BSN van uw (toenmalige) partner.

Betaling 

UWV betaalt de compensatie uit vanaf 1 januari 2019. Dit is besloten omdat rechthebbenden dan op tijd hun extra inkomsten kunnen doorgeven aan de Belastingdienst. Het bedrag van de compensatie telt namelijk mee voor de (gezins-)inkomsten, bijvoorbeeld voor de huur- en zorgtoeslag.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten