Ambachtsacademie leidt werkloze 50-plussers op tot glazenier of siersmid

geplaatst op 08 februari 2018

Terwijl glazeniers, kleermakers en rietdekkers geen opvolger voor hun bedrijf kunnen vinden, zitten veel werklozen thuis. De Ambachtsacademie, een initiatief van onder meer het ministerie van Sociale Zaken en UWV, biedt uitkomst. 200 werkloze 50-plussers met een WW- of een bijstandsuitkering kunnen een opleiding volgen tot ambachtelijk ondernemer. De Ambachtsacademie wil dit zo snel mogelijk uitbreiden naar alle 18-plussers.

Een van de 200 kandidaten is de 55-jarige Ina Hendrikse. Zij heeft naar eigen zeggen veel zin om met haar opleiding te beginnen, vertelt ze in het AD. ‘Door de Ambachtsacademie mag ik nu, met behoud van uitkering, het orthopedisch schoenmakersvak leren van een meester orthopedisch schoenmaker. Ik vind dat een geweldige kans en pak ‘m met beide handen aan.’

Grote rol UWV 

Voor het succesvol worden van de Ambachtsacademie, speelt UWV een belangrijke rol. Adviseurs werk kunnen geschikte klanten wijzen op de mogelijkheid zich aan te melden voor de Academie. Na de opleiding en stage van maximaal 2 jaar, kan een klant als startende zelfstandige gebruik maken van de onderzoeks- en startperiode tot uiterlijk de maximale uitkeringsduur WW. 


De klant meldt zichzelf aan via de site ambachtnederland.nl. AmbachtNederland verzorgt de intake, screening, motivatie, ondernemerspotentie en skills en beslist of een klant al dan niet deelneemt. De klant wordt gedurende de periode vrijgesteld van zijn sollicitatieverplichting. 

Leerling-gezel-meestersysteem weer terug 

Met de komst van de Ambachtsacademie is het bekende leerling-gezel-meestersysteem weer terug van weggeweest. In Nederland is ook grote behoefte aan ambachtelijke specialisten. Uit onderzoek blijkt dat er in deze sector tot 2025 zo’n 450.000 nieuwe vakmensen nodig zijn. Omdat het vaak zelfstandigen zonder personeel zijn, is niet altijd zichtbaar waar vacatures zijn. 


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten