Aanvraag compensatie vrouwelijke zelfstandigen vanaf 15 mei 2018 mogelijk

geplaatst op 08 maart 2018

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, kunnen vanaf 15 mei 2018 een compensatie aanvragen bij UWV. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken vandaag in een persbericht. De aanvraagperiode loopt tot 1 oktober 2018.

De compensatie, die 5.600 euro bruto bedraagt, wordt vanaf 1 januari 2019 uitgekeerd. De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is een inkomensvoorziening, hierdoor telt de compensatie op bij het (gezins) inkomen van de vrouwen. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Om terugvorderingen van deze toeslagen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de compensatie in het nieuwe belastingjaar uitgekeerd. Vrouwen kunnen dan tijdig de extra inkomsten doorgeven aan de belastingdienst.

Aanvraagperiode verruimd

Het ministerie heeft de aanvraagperiode verruimd van drie naar vierenhalve maand. Minister Koolmees wil zoveel mogelijk vrouwen de kans geven een beroep te doen op de regeling. UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen extra communicatie inzetten om bekendheid te geven aan de compensatieregeling.

Rechterlijke uitspraken

Door intrekking van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen per 1 augustus 2004, kwam ook het recht op zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen per die datum te vervallen. Op basis van overgangsrecht konden vrouwen die voor 7 mei 2005 bevielen nog wel een uitkering krijgen. Vanaf 7 mei 2005 was er echter geen voorziening meer voor een uitkering rond de periode van bevalling. Vanaf juni 2008 kregen zij via de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ) opnieuw recht op een uitkering gedurende tenminste zestien weken. Enkele vrouwen die in de tussenliggende jaren bevielen van een kind, vonden het onterecht dat zij geen beroep konden doen op een publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering en stapten naar de rechter. De afgelopen jaren heeft dit tot verschillende uitspraken geleid. Zo stelde de Hoge Raad in 2011 de vrouwen in het ongelijk, maar de rechtbank Midden-Nederland kwam in 2016 tot een ander oordeel. Na een tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in juli vorig jaar besloot de ambtsvoorganger van minister Koolmees een compensatieregeling te treffen.

Aanvraag indienen

Vrouwen die aanspraak maken op de regeling kunnen vanaf 15 mei via de website van UWV een aanvraag doen voor de compensatie van 5.600 euro bruto.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten