Veel ex-V&D’ers weer aan de slag in de detailhandel of horeca

geplaatst op 20 juli 2017

Een jaar na de mislukte doorstart van V&D had bijna driekwart van het personeel een baan en ontving 10% nog een WW-uitkering. Dat blijkt uit een nieuwe analyse* van UWV naar de werkhervatting van de ex-medewerkers van het warenhuis. Van de mensen die werk vonden, ging het merendeel weer aan de slag in de detailhandel of de horeca. Van de 50-plussers heeft de helft nog een WW-uitkering. ‘In de detailhandel zien we dat 50-plussers die hun baan verliezen veel moeilijker aan het werk komen. Deze trend is er ook bij V&D, al had ik anders gehoopt’, aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV.

V&D ging op 31 december 2015 failliet. Zes weken later viel definitief het doek voor de keten. Het jaar erop stond voor de bijna 10.000 werknemers in het teken van het zoeken naar een nieuwe baan. Ruim 7.500 mensen zijn een jaar later – eind februari 2017 - aan de slag, blijkt uit de analyse van UWV. Van de werknemers tot 30 jaar heeft 80% een nieuwe baan. In de leeftijd 30 tot 50 jaar is bijna driekwart (74%) aan de slag. Bij de 50-plussers is dit een derde (32%).

Van de mensen die weer aan de slag gingen, werkte het merendeel in de detailhandel of de horeca (62%). Andere sectoren waarin medewerkers het werk hervatten zijn gezondheidszorg en welzijn (10%), overige zakelijke dienstverlening (9%) en uitzendbedrijven (4%). Het voormalig personeel van La Place ging meestal aan de slag in de horeca, terwijl een groot deel van het personeel van V&D terugkeerde in de detailhandel.

Tips voor verkoopmedewerkers

De retail verandert razendsnel door technologie, concurrentie en een consument die meer eisen stelt. Hoe blijven mensen die nu in de detailhandel werken interessant voor de arbeidsmarkt? Rob Witjes: ‘Juist als je werk hebt, moet je continu aandacht besteden aan je marktwaarde. Een opleiding of training kan al veel opleveren. Het gaat erom dat je nieuwe kennis en vaardigheden blijft opdoen. Onderhoud ook je sociale netwerken, online en offline, om contacten op te bouwen. Wie weet levert dat extra kansen op.’

*De analyse is gedaan op basis van gegevens uit de WW-uitkeringsadministratie van UWV en de Polisadministratie, de centrale registratie voor loon- en inkomstengegevens in Nederland, over de periode februari 2016 - februari 2017.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten