UWV voert taakdelegatie in voor verzekeringsartsen

geplaatst op 06 juli 2017

Taakdelegatie wordt definitief opgenomen als werkwijze in de dienstverlening van UWV. Verzekeringsartsen bij Sociaal Medische Zaken kunnen werken met een sociaal medisch verpleegkundige of medisch secretaresse en bij Bezwaar en Beroep met een medisch secretaresse. Deze werkwijze is een van de maatregelen die UWV inzet als oplossing voor het gebrek aan artsencapaciteit. Met taakdelegatie kunnen meer klanten worden geholpen.

Met taakdelegatie kan de verzekeringsarts zich richten op de specialistische activiteiten waarvoor hij is opgeleid. Taken die door anderen kunnen worden verricht, zoals spreekuurverslagen uitwerken, dossiers voorbereiden en informatie verzamelen, worden ook daadwerkelijk door anderen gedaan, onder verantwoordelijkheid en aansturing van de verzekeringsarts. Zo kan een klant op verschillende momenten in contact komen met een medisch secretaresse of een sociaal medisch verpleegkundige. Een medisch secretaresse biedt administratieve, secretariële ondersteuning en een sociaal medisch verpleegkundige voert medisch inhoudelijke taken uit.

Wat betekent dit voor de klant en medewerkers?

UWV kan door deze werkwijze de capaciteit aan verzekeringsartsen beter inzetten en meer klanten helpen, terwijl de kosten van de dienstverlening niet hoger worden. De klant wordt ingelicht over het delegeren van onderdelen van de verzuimbegeleiding, de eindverantwoordelijkheid van de arts en de mogelijkheid de arts te consulteren. Met de inzet van de medisch secretaresse of sociaal medisch verpleegkundige kan er meer aandacht aan de klant worden gegeven. Het biedt de klant een laagdrempelige contactmogelijkheid.

Ida Hoornstra, voorzitter van de Ondernemingsraad en verzekeringsarts: ‘De OR ziet het capaciteitstekort op het gebied van verzekeringsartsen en de hoeveelheid werk waarmee UWV - en in het bijzonder onze verzekeringsartsen - geconfronteerd worden. Ook onderkennen wij als OR de overwegend positieve ervaringen van de verzekeringsartsen, medisch secretaressen en sociaal medisch verpleegkundigen die met taakdelegatie werken.'

Belang van taakdelegatie

UWV ziet dat taakdelegatie bijdraagt aan de kwaliteit, het werkplezier, de capaciteit en de ontwikkeling van het vak verzekeringsgeneeskunde en wil daarom dat taakdelegatie door verzekeringsartsen gaat gelden als standaard werkwijze. Hiermee sluit UWV aan bij ontwikkelingen in het domein Arbeid en Gezondheid, waarin taakdelegatie en leiderschap belangrijke thema’s zijn voor de toekomst.

Bruno Bruins, voorzitter Raad van Bestuur van UWV: 'Goed dat artsen ervoor kunnen kiezen te werken met taakdelegatie. Door de samenwerking van verzekeringsartsen met medisch secretaressen en sociaal medisch verpleegkundigen kunnen we meer mensen onze dienstverlening bieden en ik hoop dat het daarbij ook bijdraagt aan het werkplezier.’

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten