Landelijke campagne van start over beschut werk

geplaatst op 28 augustus 2017

Wat is beschut werk, wie komt ervoor in aanmerking en hoe kun je het aanvragen? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceert vandaag de landelijke campagne 'Beschut aan de bak' om mensen te informeren over beschut werk. Centraal staat de website www.beschutaandebak.nl, die voornamelijk gericht is op professionals, naasten en begeleiders.

De website bevat informatie over beschut werk, een instructievideo en persoonlijke verhalen. De campagne heeft onder andere tot doel dat meer mensen een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen aanvragen.  Sinds 1 januari 2017 kan niet alleen de gemeente, maar ook iemand met een arbeidsbeperking zelf bij UWV een aanvraag doen. UWV beoordeelt of mensen in aanmerking komen voor beschut werk. Gemeenten moeten uiteindelijk voor beschutte werkplekken zorgen.

UWV en gemeenten werken nauw met elkaar samen om de plaatsing van potentiële kandidaten met een UWV-uitkering in beschut werk vorm te geven. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal beschut werkplekken dat per gemeente jaarlijks moet worden ingevuld. 'Iedereen die kan werken verdient het om mee te doen, collega's te hebben en een salaris te krijgen, ook mensen die extra ondersteuning nodig hebben’, aldus staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken bij de lancering van de campagne. ‘Daarom moeten gemeenten beschutte werkplekken maken voor die mensen die veel begeleiding of aanpassing nodig hebben bij het werken'.

Wat is beschut werk?

Beschut werk is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een 'beschutte' omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Zij hebben meer begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig dan van een reguliere werkgever is te verwachten. Beschut werk kan eenvoudig inpakwerk zijn, maar ook hoogwaardig productiewerk. Het is een van de instrumenten die de gemeente kan inzetten voor inwoners die tot de doelgroep van de Participatiewet behoren. Daarnaast is dit instrument ook beschikbaar voor mensen met een UWV-uitkering.


Voor meer informatie kijk op Rijksoverheid en UWV.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten