Informatiepunten geopend voor Nederlandse en Belgische grenswerknemers

geplaatst op 07 december 2017

In 2017 is een start gemaakt met het openen van grensinformatiepunten voor Nederlandse en Belgische grensarbeiders. Werknemers kunnen er gratis informatie krijgen over de voor- en nadelen van het werken over de grens. Vlaanderen en Nederland hebben nu negen GrensInfoPunten (GIP’s) opgericht op zeven locaties in de provincies Antwerpen en Noord-Brabant.

Grenswerknemers en werkgevers vinden er informatie over onder meer belastingen, sociale zekerheid en arbeidsrecht. Online is er de website www.grensinfopunt.eu. Er zijn verschillende partijen betrokken bij de GIP’s. In Nederland zijn dit naast UWV ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de FNV. Elke partij biedt vanuit de eigen expertise aanvullende diensten aan.

Grenspendel

Vanuit de provincie Antwerpen pendelen dagelijks zo'n 10.000 inwoners van België naar Nederland. In omgekeerde richting gaat het om 4.000 forenzen. Over heel Vlaanderen gaat het om circa 32.000 inwoners van België en 11.000 uit Nederland die dagelijks de grens oversteken om te werken. Zes op de tien Vlaamse grenswerknemers is eigenlijk Nederlander. Ze zijn naar België verhuisd, maar hebben hun baan in Nederland behouden.

Volgens Shaireen Aftab, woordvoerster van de VDAB, de Belgische tegenhanger van UWV, is het aantal Nederlandse werknemers in Vlaanderen flink aan het toenemen. Nederlanders werken over de grens vooral in de logistieke sector en in de industrie. In Belgisch Limburg werken bovendien veel Nederlandse verkopers.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten