Alternatieve carrièrekansen voor secretaresses

geplaatst op 01 augustus 2017

Het beroep secretaresse staat al enkele jaren onder druk. Een secretaresse die nu haar baan verliest, komt moeilijker in dezelfde functie aan de slag. Welke loopbaanoverstappen hebben werkzoekende secretaresses in de afgelopen paar jaar gemaakt? Dit brengt UWV in kaart in de publicatie overstapberoepen voor secretaresses. UWV geeft aan dat secretaresses die op zoek gaan naar ander werk, de meeste kans maken op een baan als callcenter- of servicedeskmedewerker, intercedent, schadebehandelaar of tandartsassistent.

Tussen 2013 en 2016 kromp het aantal secretaresses al met een vijfde. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht een verdere banenkrimp tot 2020. Veel secretaresses zullen op zoek moeten naar een andere baan. De kansen op een baan zijn over het algemeen niet goed als er wordt gekozen voor een ander administratief beroep. Dit maakt de zoektocht naar werk daarom ook lastig. Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur UWV: ‘De secretaresse kan zich bijvoorbeeld laten omscholen naar tandartsassistent. In deze baan assisteer je de tandarts op administratief gebied. Zo maak je afspraken met patiënten en ontvang je ze in de praktijk. Net als de secretaresse heb je hier een ondersteunende rol.’

Kansen in klantcontact

Secretaresses kunnen overstappen naar administratieve beroepen met een duidelijk financiële component. Als schadebehandelaar bijvoorbeeld. In deze baan behandel en beoordeel je schadeclaims van verzekerden. Er zijn ook mogelijkheden in klantcontactberoepen. Deze beroepen lijken op de secretaresse als het gaat om communicatie en klantvriendelijkheid. Zoals de callcenter- of de servicedeskmedewerker. Een overstap naar intercedent bij een uitzendbureau is ook een alternatief. Sociale en commerciële vaardigheden en goed kunnen organiseren komen hier van pas. 

Overstapberoepen UWV

UWV onderzoekt voor enkele beroepen wat de alternatieve loopbaanoverstappen zijn. Dit wordt gedaan voor beroepen die op de huidige arbeidsmarkt onder druk staan. Lees hier de meest kansrijke beroepen voor secretaresses.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten