U maakt gebruik van een oude browser. Update uw browser om optimaal gebruik te maken van uwv.nl.

Merendeel oud-werknemers V&D weer aan het werk

geplaatst op 20 december 2016

Een half jaar nadat het doek definitief viel voor V&D werken bijna 7.000 van de ruim 10.000 oud-werknemers van het bedrijf. Het grootste deel werkt in de detailhandel of in de horeca. Vooral jongeren zijn weer aan de slag. Ruim driekwart van deze groep is aan het werk. Voor de oudere werknemers is de situatie veel minder rooskleurig. Van hen werkt begin augustus minder dan een kwart. Dit blijkt uit een analyse van UWV op basis van de Polisadministratie, de centrale registratie voor loon- en inkomstengegevens in Nederland.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV: ‘Het is goed nieuws dat het merendeel van de oud-V&D’ers binnen een half jaar weer aan het werk is. Helaas laat de analyse ook zien dat het voor ouderen moeilijk is om werk te vinden als ze eenmaal werkloos zijn. Opmerkelijk is dat de helft van de 50-plussers werk heeft gevonden buiten de detailhandel en horeca. We hebben daar eerder dit jaar op aangedrongen, omdat het verbreden van het zoekgebied de kans op werk vergroot’.

Ruim 60 procent van de oud-werknemers van V&D is jonger dan 25 jaar. Van deze groep heeft begin augustus een vijfde geen inkomsten uit werk of uitkering en ontvangt 2 procent een WW-uitkering. Van de jongeren zonder werk of uitkering, bijna 1.400 in totaal, is uit de analyse niet op te maken wat ze doen. Driekwart van hen is jonger dan 20 jaar. Het is waarschijnlijk dat een belangrijk deel van hen (nog) een opleiding volgt. Van de werknemers in de leeftijd 25-50 jaar is begin augustus bijna tweederde aan de slag. 29 procent ontvangt een WW-uitkering en 8 procent heeft geen inkomsten uit werk of een uitkering.

50-plus

Het personeelsbestand van V&D bestond voor 14 procent uit 50-plussers. Bij de warenhuizen werkten ruim 1.100 werknemers van 50 jaar of ouder. Bij het onderdeel La Place ging het om 262 mensen. Een half jaar na het einde van V&D heeft ruim een vijfde (22 procent) een nieuwe baan. Tweederde ontvangt een WW-uitkering, 10 procent heeft geen werk of uitkering en 2 procent ontvangt een AOW-uitkering.

Sectoren

UWV heeft ook gekeken naar de sectoren waarin het voormalig V&D-personeel nu werkzaam is. De grootste groep is teruggekeerd in een baan in de detailhandel (33 procent) of in de horeca (34 procent). Daarna volgen de bedrijfstakken overige zakelijke dienstverlening (7 procent), gezondheidszorg en welzijn (7 procent), en uitzendbedrijven (6 procent).

Koppeling met polisadministratie

UWV heeft het personeelsbestand van V&D gekoppeld aan de Polisadministratie. De Polisadministratie wordt door UWV beheerd en bevat inkomensinformatie van alle werkenden in Nederland. Er zijn gegevens beschikbaar tot 1 augustus 2016. Dit is een klein half jaar na het definitief mislukken van de doorstart van V&D.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten