Inkomstenverrekening

Vanaf 1 juli 2015 is er een nieuwe regeling om de WW te berekenen voor mensen die een uitkering aanvragen. Het is aantrekkelijker geworden om met een WW-uitkering in lager betaald werk te gaan werken. Het inkomen dat een WW'er daarbij verdient, wordt voor 70 procent verrekend met de WW-uitkering. Dat betekent dat 30 procent van het inkomen extra inkomen is naast de uitkering. Deze regeling stimuleert mensen om aan de slag te gaan. Het vergroot de kans op een baan en daarnaast gaan mensen er financieel op vooruit.

  • Consequentie van deze nieuwe wet is dat mensen na afloop van iedere maand bij UWV in de Inkomstenopgave invullen hoeveel inkomsten ze hadden in de voorafgaande maand. Ook als er geen inkomsten waren geeft de klant dit door met de Inkomstenopgave.
  • UWV berekent op basis van de Inkomstenopgave de uitkering en maakt de uitkering binnen 3 tot 10 werkdagen na ontvangst van de Inkomstenopgave over.

Ter overbrugging van de eerste maand kunnen klanten van UWV een voorschot aanvragen. Klanten dienen er rekening mee te houden dat een voorschot slechts eenmalig wordt. Ieder voorschot leidt in de maanden direct na de verstrekking tot een verrekening of terugvordering via latere WW-betalingen.

Voorbeeld

U vraagt een uitkering aan, u verdiende 2.000 euro en ontvangt nu 70 procent uitkering. Dat is 1.400 euro. U gaat 1.000 euro bijverdienen, dan mag u 300 euro houden en ontvangt u 1.700 euro.