Net als voor veel andere ondernemers was 2020 voor Uyleman een bijzonder zwaar jaar. Vanwege de lockdown moest hij zijn biercafé Uiltjebar in Haarlem verschillende keren sluiten. En dat terwijl het jaar nog zo goed begon. ‘Mijn café bestond vijf jaar, we hebben aan het begin van het jaar nog een feest gegeven. Na de eerste lockdown was het rampzalig. Ik had geen inkomsten. Ik wilde dingen bedenken waarmee ik mijn personeel toch nog kon behouden. Dan maar quitte draaien.’

Inmiddels is de bakkerij, door de laatste lockdown in december, ook gesloten. Dat komt doordat er te weinig mensen op straat zijn in het centrum van Haarlem, zegt Uyleman. ‘We hadden van tevoren afgesproken dat we tenminste tot het einde van het jaar brood wilden bakken, daarna zouden we verder zien. Alles na de jaarwisseling zou bonus zijn. Het feit dat alle winkels in de binnenstad gesloten blijven, gecombineerd met het winterse weer natuurlijk, maakt dat de straat leeg blijft. In dat soort gevallen moet je ook economisch blijven denken. Kan het niet meer uit, dan moeten we dit avontuur ook afronden. Dat is geen falen, dat is gewoon aanpassen aan de situatie. We hebben in de tussentijd mooi wat bij weten te verdienen, mensen bleven aan het werk en het gaf ons allemaal energie'. Nu kijkt hij verder naar nieuwe kansen voordat de horeca weer opengaat. ‘We moeten als ondernemers outside the box denken, samenwerken, uit onze comfortzone gaan.’

Van bier naar brood

Bekijk andere artikelen

‘Kansen blijven zien is essentieel’

Als cateraar in crisistijden nog lichtpuntjes zien. Het bestaat. De Kort Catering uit Rijen is daar een goed voorbeeld van. Eigenaar Pascale de Kort is afgelopen jaar juist steeds meer in haar eigen bedrijf gaan geloven.

Zijn uw werknemers financieel fit?

Schulden bij werknemers kunnen leiden tot stress, productiviteitsverlies én uitval. Herken signalen en handel preventief.

Zelfstandiger dankzij slimme bril

Een ‘slimme bril’ gaat medewerkers in het magazijn van Metafors helpen om preciezer te werken. Het Amersfoortse bedrijf heeft hoge verwachtingen van deze technologie.