Het worden interessante tijden. Er vinden op dit moment twee gelijktijdige ontwikkelingen plaats die van grote invloed kunnen zijn op de economie en daarmee de arbeidsmarkt.

Aan de ene kant zien we dat de economie ook volgend jaar blijft groeien, al gaat het niet meer zo hard als de laatste jaren. Het aantal van ruim 1 miljoen vacatures per jaar zal daardoor in 2020 licht gaan dalen. Aan de andere kant hebben we te maken met onvoorspelbare internationale ontwikkelingen. De eventuele Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China, de economische situatie in Duitsland: het heeft allemaal gevolgen voor Nederland exportland.

Hoe dat allemaal precies zal uitpakken weten we niet, maar voorlopig moeten werkgevers nog alle zeilen bijzetten om de juiste mensen te vinden. Vooral in de techniek, ICT en zorg is het moeilijk personeel vinden. U ontkomt er daarom niet aan om buiten de gebaande paden te treden en op zoek te gaan naar mensen waar u tot nu toe nog niet naar gezocht hebt. Bijvoorbeeld mensen die (nog) niet alle vereiste kwalificaties hebben. Nu begrijp ik heus wel dat u als werkgever uw eisen niet altijd kunt aanpassen: sommige technische vaardigheden zijn nu eenmaal een basisvoorwaarde om bepaalde werkzaamheden te kunnen doen. Maar u kunt mensen ook bijscholen. Of de taken anders verdelen, waardoor u functies en competenties anders in kunt delen.

Naast het rekruteren binnen andere groepen moet u als werkgever ook gaan investeren in het behoud van werknemers. In een krappe arbeidsmarkt – met veel aanbod van werk – kijken mensen vaker om zich heen. Stel uzelf de vraag of de arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden die u biedt nog toereikend zijn voor uw ambitieuze personeel. En investeer in technische en ICT-vaardigheden, want steeds meer beroepsvelden – denk bijvoorbeeld aan de bankenwereld – draaien in toenemende mate om data-analyse.

Denk dus vooruit op de arbeidsmarkt, zodat u voorbereid bent op ontwikkelingen in de wereldeconomie die elkaar in rap tempo opvolgen. Een gemotiveerd en gestimuleerd personeelsbestand blijft hierbij een belangrijke factor.

Bekijk andere artikelen

Reistijd (geen) bezwaar

Re -integratie, de arbeidsmarkt van 2020, en oplossingen voor werkgevers in de transport. En hoe zit het met afwegingen die werknemers maken over woon-werkverkeer?

Zij-instromen in de transport

Zij-instromers kunnen een oplossing zijn voor krapte op de arbeidsmarkt. Zoals bijvoorbeeld bij het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de transportsector.

3 vragen over re-integratie

'Ga met uw medewerker op zoek naar de natuurlijke kwaliteiten, niet de aangeleerde. Dan is de kans op blijvend herstel groter.'