Terug naar hoofdpagina NLWerkt

Werk proeven in VR

Landschap Noord-Holland biedt jongeren uit het doelgroepregister die vallen onder de banenafspraak de kans om een opleiding te volgen en ervaring op te doen in de natuurgebieden van Noord-Holland. Voor dit leer-werktraject zijn allerlei ‘potjes en regelingen’.

Autisme, ADHD, leerproblemen: er zijn veel verschillende redenen waarom de jongeren die bij Landschap Noord-Holland terechtkomen het niet redden bij een reguliere werkgever. In het leer-werktraject in natuurgebied Ilperveld – onder de rook van Amsterdam – krijgen ze de tijd te wennen aan hun werkomgeving en hun plek te vinden in het werkproces. ‘We kijken goed naar wie waar het beste functioneert, zegt Jeroen Pennock, manager van de Groenploeg afdeling Natuurlijke zaken van Stichting Landschap Noord-Holland. ‘We nemen de jongeren serieus. Dat is onderdeel van het succes. Wat ook belangrijk is: de hele organisatie moet achter dit initiatief staan, van de directeur tot de jongens op de werkvloer.’

Regelingen leer-werktraject

‘Voor het leerwerk-traject zijn allerlei potjes en regelingen’, gaat Jeroen verder. ‘We krijgen een jobcoaching fee en er is een loonwaardebepaling. Die laatste zal naarmate het traject vordert omhoog gaan, maar de productiviteit van je medewerker gaat dan ook omhoog.’ Cees Hartman, senior medewerker Groenploeg, ziet dat zienderogen gebeuren. ‘Je ziet die jongeren echt opbloeien. Ze kruipen uit hun schulp, hun zelfvertrouwen groeit, ze worden beter in hun vak.’ De jongens en meiden gaan na dit leer-werktraject ‘de arbeidsmarkt op’. Ze vinden bijvoorbeeld een baan in de agrarische sector of bij de groenvoorziening in omringende gemeenten.

Terug naar hoofdpagina NLWerkt

Bekijk andere artikelen

Employer branding

Oplossingen voor werkgevers: employer branding. Werkgevers doen een workshop met UWV om zich voor toekomstig personeel sterker neer te zetten.

Voorzieningen

Er bestaan veel misverstanden over voorzieningen voor arbeidsbeperkt personeel. Ronald van Zijp van UWV beantwoordt 3 vragen.

Bore-out

De bore-out is minder bekend dan de burn-out, maar net zo gevaarlijk voor het welzijn van personeel. Hoe voorkomt u het?