De horecasector groeit al zes jaar aan een stuk en kampt met een stevig personeelsprobleem. Het is goed zoeken naar gekwalificeerd personeel. Toch is dat niet de reden waarom Edwin van den Heijkant, executive chef van Hilton Schiphol, de dove kok Nienke Schouten graag de kans wil geven op een baan als kok in het Hilton.

Talent ontwikkelen

Ook het feit dat Nienke Schouten aan alle eisen voor een kok voldoet – afgeronde koksopleiding, werkervaring, productkennis, flexibiliteit, stressbestendigheid – is niet de hoofdreden voor haar baan. Van den Heijkant ziet iets belangrijkers. ‘Gehoorbeperking of geen gehoorbeperking, ik zag een vlammetje branden. Nienke is enthousiast en heeft een enorme drive. Passie is een van de belangrijkste eigenschappen van de mensen met wie we bij Hilton Schiphol werken. Als dat vlammetje maar brandt, dan kunnen wij ze wel helpen met het ontwikkelen van hun talenten.’

Het team betrekken

Van den Heijkant deed in eerdere restaurants ervaring op met jongeren van de Robert Kranenborg Academie. Hij weet dat samenwerken met mensen met een beperking niet altijd vanzelf gaat. Het werk is zwaarder voor hen. Zo moet een dove collega meer moeite doen om bij te houden wat er allemaal gezegd wordt. Daarom roept hij voordat hij de nieuwe kok aanneemt de keukenbrigade bij elkaar. ‘Ik heb gezegd: jongens, ik wil haar graag bij het team betrekken, maar het vraagt wel extra begeleiding. Het kost iedereen wat meer energie', vertelt Van den Heijkant. ‘Laten we het proberen,’ zei het team, ‘anders weten we nooit of het werkt of niet.’

Intensieve begeleiding

En het werkt. Nienke krijgt een plek op de banqueting-afdeling; een drukke en veelzijdige functie, want er zijn bijna dagelijks evenementen. De tolk die de eerste week meeloopt om de communicatie tijdens het inwerken te vergemakkelijken, begint al gauw uit verveling groenten te snijden. De communicatie in het team gaat dan al bijna vanzelf. Naast begeleiding op de werkvloer is er een jobcoach van Werkpad beschikbaar, die eventuele problemen helpt oplossen. Het gaat prima. ‘Ik gebruik Nienke regelmatig als voorbeeld’, vertelt Van den Heijkant enthousiast. ‘Zij heeft zo’n ontzettend positieve drive en kan heel veel.’ Ook Nienke zelf is enthousiast over haar werk: ‘In het begin was vooral de manier van communiceren even wennen, maar inmiddels werk ik als zelfstandig kok op de banqueting-afdeling. Je moet een beetje lef tonen. Ik droom ervan een dovenrestaurant te beginnen. Al was het maar om te laten zien dat het kan!’

Bekijk andere artikelen

Werven op de werkvloer

Werkzoekenden in de horecasector stonden al kokend oog in oog met potentiële werkgevers tijdens een bijzondere sollicitatieworkshop.

3 vragen aan Ericson Kirindongo van NS

NS vond 12 nieuwe collega’s voor moeilijk vervulbare vacatures in één middag. Hoe deden ze dit?

Wat zijn de regels?

Het zogeheten opzegverbod beschermt zieke werknemers tegen ontslag. Hoe zit dit precies?