UWV helpt de technieksector bij de omscholing van werkzoekenden uit andere sectoren. Johan van der Kleij over het belang van competentiegericht werven.

Het tekort aan werknemers in de techniek wordt steeds groter, vooral in de installatietechniek. De klassieke personeelsadvertentie haalt nauwelijks nog wat uit, zegt Johan van der Kleij, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV. ‘We zien nog steeds: ‘Installatiemonteurs E/W gezocht, die en die opleiding vereist.’ Maar die zijn nauwelijks nog te vinden. Als werkgever in de techniek moet je tegenwoordig veel breder kijken.’

Opleidingen zijn maatwerk

De WerkgeversServicepunten (WSP’s) van UWV staan werkgevers terzijde bij de zoektocht naar werknemers. Beide partijen richten zich vooral op het opleiden van werkzoekenden uit andere sectoren dan de techniek. Daarbij gaat het dan niet zozeer om de juiste diploma’s (want die hebben ze meestal niet), maar veel meer om competenties.

Van der Kleij: ‘We kijken naar raakvlakken die mensen hebben met functies in de techniek. Welke interesses en hobby’s hebben ze? Hoe staat het met hun IT-vaardigheden, die steeds belangrijker worden in de installatietechniek? In samenwerking met de werkgever stellen we dan een kortdurend, op maat gesneden opleidingstraject samen. Daarbij geldt: zolang de werkzoekende de opleiding volgt en stage loopt, behoudt hij zijn uitkering, en de werkgever financiert de opleiding.’

‘Schoon’ beroep

Behalve de juiste competenties moet een kandidaat voor een opleiding ook de juiste motivatie hebben, zegt Van der Kleij: ‘Zo’n opleiding begint om half 9 ’s ochtends. Maar als je daarna als installatiemonteur aan de slag gaat, rijdt het busje om half 6. Daar moet je wel tegen kunnen. Daarom laten we iemand vaak eerst een week meelopen bij een bedrijf, om te kijken of het wat voor hem is. Wat meehelpt voor een positief imago van de techniek is wel dat er tegenwoordig nog maar heel weinig ‘vies’ werk is. Steeds meer processen en machines zijn computergestuurd.’

Vraag het uw WSP

Bent u werkgever en heeft u interesse in een opleidingstraject voor potentiële nieuwe werknemers? Neem dan contact op met uw regionale WSP, het landelijke WSP of rechtstreeks met Johan van der Kleij en zijn collega’s via kansenindetechniek@uwv.nl.

Bekijk andere artikelen

Alle kanten van het werkgeverschap belicht

Wilt u op de hoogte blijven van actualiteiten en wet- en regelgeving die voor u als werkgever relevant zijn? De UWV Werkgeverscongressen helpen.

3 vragen aan werkgever Margot Roubos

Margot Roubos van YoungOnes, zzp-platform, over het verbinden van jonge freelancers en opdrachtgevers.

Nieuwe wetgeving voor werkgevers

Per 1 januari 2019 is een aantal nieuwe wetten in werking getreden voor werkgevers. Bekijk hier welke voor u als werkgever van belang kunnen zijn.