Automaterialengroothandel Koskamp heeft tientallen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, geworven via het werkgeversservicepunt (WSP). Die doen hun werk uitstekend. Wat te danken is aan de gedegen begeleiding en een combinatie van verschillende hulpmiddelen.

Dit jaar opende familiebedrijf Koskamp in Bilthoven zijn twaalfde vestiging. Op de vestigingsmanager na werden alle 7 nieuwe medewerkers gevonden via het WSP, vertelt HR-manager Brigitte Nijland. ‘De samenwerking met het WSP voelt als een partnerschap’, zegt ze. ‘We hebben via het WSP dan ook veel kandidaten in dienst genomen’.

Met ruim 40 Wajongers en nog eens 60 andere personeelsleden met een afstand tot de arbeidsmarkt – op een totaal aantal werknemers van circa 375 – kun je Koskamp met recht een inclusieve werkgever noemen. De meeste Wajongers die werkzaam zijn bij Koskamp zijn koeriers. ‘Wij kijken naar wat mensen nodig hebben om hun werk te kunnen doen’, zegt Nijland. ‘Daarbij moeten we natuurlijk wel kunnen garanderen dat de dienstverlening aan de klant optimaal blijft. Zo hebben we een doof meisje in dienst genomen. We hebben haar een vaste route gegeven en de klanten ingelicht. Ze blijkt een gouden kracht te zijn. Een collega met een aandoening in het autistisch spectrum kreeg ook een vaste route. En bij de ICT-afdeling werkt iemand die in een rolstoel zit. Daar waren wat aanpassingen op de werkvloer voor nodig, maar dat kun je allemaal regelen.’

De Harrie-methode

Inclusief werkgeverschap staat of valt met een goede begeleiding, benadrukt Nijland. Managers volgen onder meer de speciale Harrie-training. Harrie staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. De managers leren in de training hoe ze om moeten gaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Ik vind het mooi om te zien dat Koskamp daarvoor openstaat en mensen een kans geeft zichzelf te ontwikkelen’, zegt vestigingsmanager Rob Schraven.

Jobcoaches vanuit UWV

Koskamp heeft ook jobcoaches, die vergoed worden door UWV. Die helpen met praktische zaken op het werk, maar fungeren ook als vertrouwenspersoon. In 2019 laat Koskamp door UWV een inclusieve bedrijfsanalyse uitvoeren, om uit te zoeken of er bij de organisatie nóg meer mogelijkheden zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.

Wilt u ook een inclusieve bedrijfsanalyse laten doen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van de werkgeversservicepunten bij u in de buurt.

Bekijk andere artikelen

Open Source Academy creëert kansen

IT-bedrijf DutchSec werkt samen met UWV om nieuwe kansen te creëren voor langdurig werkloze IT’ers. Samen organiseren ze de Open Source Academy.

3 vragen aan werkgever Jurn van Veldhuijzen

Jurn van Veldhuijzen, manager sociaal ondernemen bij KPN, over de interne opleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen KPN.

No-riskpolis: hoe werkt het?

De no-riskpolis wordt nog weinig door werkgevers gebruikt, terwijl er veel voordelen aan zitten. Wat houdt deze polis precies in?