Er zijn steeds meer hightech hulpmiddelen die het mogelijk maken dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewoon meedraaien op de werkvloer. Bijvoorbeeld bij Amfors, die hun werkwijze uitleggen in een video. Hier 5 tips voor het implementeren van hightech hulpmiddelen op het werk.

1. Exoskelet

Met een draagbaar extern skelet kan iemand met geen of verminderde spierfunctie zijn ledematen toch weer bewegen. Zo kunnen mensen met een dwarslaesie weer rechtop staan en lopen.
Beschikbaarheid: Al verkrijgbaar. Vraag het na bij uw verzekeraar.

2. Augmented reality-bril

Slimme brillen kunnen werkinstructies projecteren over de werkelijkheid die iemand ziet. Ze zijn vooral geschikt voor plotsdoven en slechthorenden, en voor mensen met een cognitieve beperking. Het projecteren van werkinstructies kan ook via een beamer, zoals Amfors in de video laat zien. Beschikbaarheid: binnen 2 jaar.

3. Spraakgestuurde apparaten

Er komen steeds meer apparaten die je via gesproken opdrachten kunt bedienen. Ze kunnen vaak ook ‘terugpraten’. Dat stelt vooral mensen met een fysieke of visuele beperking in staat hun werk te doen.
Beschikbaarheid: binnen 2 jaar.

4. Telepresence robot 

Met een telepresence robot kan iemand met een fysieke beperking aanwezig zijn op zijn werk zonder dat hij zich daar fysiek bevindt. Via een beeldscherm, luidsprekers, een microfoon en een camera heeft de werknemer contact met zijn collega’s.
Beschikbaarheid: binnen 3 jaar.

5. (Sociale) robotassistent

Een sociale robotassistent fungeert als een buddy die steun en coaching biedt op sociaal vlak voor mensen met een cognitieve beperking. Daarmee kan zo’n hightech hulp een aanvulling zijn op het werk van de jobcoach.
Beschikbaarheid: binnen 2 tot 5 jaar.

Hightech hulpmiddelen in de praktijk

De praktijk bij Amfors, de sociale werkvoorziening voor de regio Amersfoort, laat zien dat innovatieve technologieën echt werken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt assembleren bij Amfors ledstraatlantaarns met behulp van een slimme beamer die werkinstructies op de werkbank projecteert. Bekijk de video voor meer informatie.

Video Kansen op arbeidsmarkt door innovatieve technologie

Zoek contact met UWV

Dat is op zich geen hightech hulpmiddel, natuurlijk. Maar als u een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst heeft, komt u via UWV misschien in aanmerking voor een vergoeding van de kosten voor eventuele hightech hulpmiddelen.

Bekijk andere artikelen

Personeelstekort? Start een opleiding!

De horeca komt steeds moeilijker aan personeel. Ron Blaauw startte zelf een opleiding voor mensen binnen de banenafspraak.

3 vragen aan werkgever Michel Mol

Hoe gaat een werkgever om met vraagstukken op de arbeidsmarkt? Technisch dienstverlener Detamo Flex Force doet het zo.

Voorkom uitval met gezond personeel

Een bekend probleem voor werkgevers: de kosten van ziek personeel. Hoe voorkomt u vermijdbaar uitval van personeel?