Er zijn steeds meer hightech hulpmiddelen die het mogelijk maken dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewoon meedraaien op de werkvloer. Bijvoorbeeld bij Amfors, die hun werkwijze uitleggen in een video. Hier 5 tips voor het implementeren van hightech hulpmiddelen op het werk.
1. Exoskelet
Met een draagbaar extern skelet kan iemand met geen of verminderde spierfunctie zijn ledematen toch weer bewegen. Zo kunnen mensen met een dwarslaesie weer rechtop staan en lopen.
Beschikbaarheid: Al verkrijgbaar. Vraag het na bij uw verzekeraar.
2. Augmented reality-bril
Slimme brillen kunnen werkinstructies projecteren over de werkelijkheid die iemand ziet. Ze zijn vooral geschikt voor plotsdoven en slechthorenden, en voor mensen met een cognitieve beperking. Het projecteren van werkinstructies kan ook via een beamer, zoals Amfors in de video laat zien. Beschikbaarheid: binnen 2 jaar.
3. Spraakgestuurde apparaten
Er komen steeds meer apparaten die je via gesproken opdrachten kunt bedienen. Ze kunnen vaak ook ‘terugpraten’. Dat stelt vooral mensen met een fysieke of visuele beperking in staat hun werk te doen.
Beschikbaarheid: binnen 2 jaar.
4. Telepresence robot
Met een telepresence robot kan iemand met een fysieke beperking aanwezig zijn op zijn werk zonder dat hij zich daar fysiek bevindt. Via een beeldscherm, luidsprekers, een microfoon en een camera heeft de werknemer contact met zijn collega’s.
Beschikbaarheid: binnen 3 jaar.
5. (Sociale) robotassistent
Een sociale robotassistent fungeert als een buddy die steun en coaching biedt op sociaal vlak voor mensen met een cognitieve beperking. Daarmee kan zo’n hightech hulp een aanvulling zijn op het werk van de jobcoach.
Beschikbaarheid: binnen 2 tot 5 jaar.