Factsheet arbeidsmarkt detailhandel

Publicatiedatum: 18 dec 2018

UWV voorziet dat de werkgelegenheid in de detailhandel in 2018 en 2019 toeneemt. Maar niet in elk segment van de detailhandel zijn de baankansen goed.

De werkgelegenheid in de detailhandel groeit nog altijd door de goede economie. De omzet in de sector stijgt en daardoor ook het aantal banen. In 2018 en 2019 gaat UWV uit van een jaarlijkse groei van zo’n 6.000 banen.

UWV ziet dat de baankansen voor verkopers toenemen. Dit komt doordat het aantal vacatures stijgt en het aantal werkzoekende verkopers daalt. Er ontstaan vooral kansen in webwinkels, bouwmarkten, woonwinkels en supermarkten. Maar niet in elk segment van de detailhandel zijn de baankansen goed. Winkels in schoenen, huishoudelijke artikelen, kantoorartikelen en boeken bieden weinig kansen voor werkzoekende verkopers. Dit komt doordat een deel van de verkoop verschuift naar online. Daarnaast is er ook veel concurrentie van andere werkzoekenden in deze segmenten.

Klantbeleving wordt steeds belangrijker voor fysieke winkels. Dat betekent voor het winkelpersoneel dat er hogere eisen worden gesteld aan klantgericht werken. Ook hebben medewerkers betere vakkennis nodig. Een medewerker moet klanten goed kunnen informeren met productkennis.

Download: Factsheet arbeidsmarkt detailhandel (pdf, 460 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten