Met de uitgevoerde analyse kunnen we de stijging in het beroep op de Ziektewet tussen 2017 en 2020 door zwangere en bevallen vrouwen niet volledig verklaren, maar wel een aantal factoren aanwijzen die hierbij een rol spelen:

  • De ontwikkeling van de Wazo-populatie naar omvang, leeftijd, sector en het wel of niet hebben van een werkgever verklaart mogelijk een deel van de stijging; dit wordt nog nader onderzocht.
  • We zien een duidelijke relatie van de versnelde stijging in 2019 met de aanpassing van de zogenaamde causaliteitsvraagstelling. De verzekeringsarts hoeft alleen nog vast te stellen dat de oorzaak van de ongeschiktheid om te werken niet uitsluitend is gelegen in andere factoren dan de huidige zwangerschap of de laatste bevalling.
  • Ook zien we de duur stijgen naarmate de inzet van verzekeringsartsen verder afneemt, wat op een mogelijk causale relatie met de Ziektewet-arbobegeleiding wijst.
  • Corona leidde tot minder toekenningen tijdens de zwangerschap, maar de invloed van de pandemie op de verzuimduur bleef onduidelijk.
  • Naast deze factoren kunnen ook veranderingen bij werkgevers, arbodiensten, zwangere vrouwen en zorgverleners van invloed zijn op het aantal ziekmeldingen en de duur van het verzuim. Hetzelfde geldt voor de conjunctuur en de arbeidsmarkt.