Tussen 2013 en 2018 startten ongeveer 25.000 mensen die vanuit UWV re integratiedienstverlening kregen met een baan waarbij ze begeleiding kregen van een jobcoach. Van deze groep heeft 95% een Wajong-uitkering en 5% een WGA-uitkering. UWV heeft samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laten onderzoeken hoe het deze groep vergaat op de arbeidsmarkt, hoe vaak ze hun baan verliezen en/of van baan wisselen. In het onderzoek onderscheiden we in totaal vier verschillende arbeidsmarktposities: proefplaatsing, regulier betaald werk met jobcoach, regulier betaald werk zonder jobcoach en geen werk.

Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Ruim 60% van de Wajongers die starten met jobcoaching werkt na drie jaar nog steeds (of weer). De helft van deze groep werkt dan nog steeds met een jobcoach.
  • Circa 50% van de WGA’ers die starten met jobcoaching werkt na drie jaar nog steeds (of weer). Twee derde van deze groep werkt dan zonder jobcoach.
  • Er zijn vier subgroepen waarneembaar:een deel is al vrij snel zonder jobcoach aan het werk;
    • een deel blijft langdurig werken met een jobcoach;
    • een deel verliest vrij snel het werk en blijft daarna lange tijd zonder werk;
    • een deel wisselt in de jaren na de start van de jobcoaching meerdere keren van arbeidsmarktpositie (wel/geen werk, met/zonder jobcoach).
  • WGA’ers gaan vaker dan Wajongers vrij snel zonder jobcoach aan het werk. Wajongers blijven juist vaker langdurig aan het werk met een jobcoach en wisselen vaker tussen werk met/zonder jobcoach en periodes zonder werk. Wajongers en WGA’ers verliezen ongeveer even vaak vrij snel het werk en blijven daarna lange tijd zonder werk.
  • De vier groepen verschillen weinig van elkaar in leeftijd, geslacht en uitkeringspercentage. Qua type beperking is er één groot verschil: mensen met een verstandelijke beperking blijven vaker langdurig werken met een jobcoach.
Dit UKV-artikel is gebaseerd op het rapport Arbeidsmarktpatronen van mensen die werk(t)en met een jobcoach.