Volumeontwikkelingen najaar 2020

Publicatiedatum: 17 nov 2020

UWV Kennisverslag (UKV) 2020-9 gaat nader in op volumeontwikkelingen bij de WW, de WIA en de Ziektewet.

Periodiek publiceert UWV een kennisverslag waarin de volumeontwikkelingen van de socialezekerheidswetten die onder de verantwoordelijkheid van UWV vallen, worden beschreven en geduid. In deze editie:

  • Het aantal WW-toekenningen is na een piek in april sterk afgenomen. Oorzaak is het dempende effect van de NOW-regelingen en het weer op gang komen van de economie in de zomer.
  • In navolging van de daling van het aantal toekenningen is ook het aantal lopende WW-uitkeringen afgenomen. In september waren er nog 278.400 WW-uitkeringen. We verwachten echter dat het aantal in de rest van het jaar weer gaat toenemen tot een niveau van circa 330.000 per eind december.
  • In de eerste acht maanden van 2020 steeg de instroom in de WIA met 9,1%. De toename is vrijwel volledig geconcentreerd bij de WGA. Bij de IVA zien we nauwelijks toename.
  • De belangrijkste reden voor de instroomstijging bij de WIA is een toename van het aantal verstrekte voorschotten. Door de beperkende coronamaatregelen konden tot juni sociaal-medische beoordelingen waarbij lichamelijk onderzoek of face-to-facecontact nodig is niet worden uitgevoerd. Daardoor zijn er meer voorschotten verstrekt. Het aandeel voorschotten bedraagt ruim 18% tegen 6,6% in dezelfde periode in 2019. De stijging van de instroom door de toename van het aantal voorschotten is echter een statistische vertekening. Als we daarvoor corrigeren is de stijging 5,2% en geen 9,1%.De toename van de voorschotten vertekent ook de ontwikkeling bij de IVA en de WGA.
  • Als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans zijn alle uitzendbedrijven vanaf 1 januari 2020 voor de Ziektewet-premie ingedeeld bij de sector Uitzendbedrijven. Mede als gevolg hiervan worden meer uitzendcontracten met uitzendbeding afgesloten. Hierdoor neemt de instroom van zieke flexwerkers in de Ziektewet dit jaar toe.


Download: Volumeontwikkelingen najaar 2020 (pdf, 398 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten