Verplicht gemotiveerd. Perceptie van verplichtingen bij een WW-uitkering

Publicatiedatum: 02 jun 2016

UWV Kennisverslag (UKV) 2016-5 gaat in op hoe mensen met een WW-uitkering omgaan met de verplichtingen die zij hebben. UWV heeft hiernaar onderzoek laten uitvoeren onder WW’ers die gebruik maken van de digitale dienstverlening.

  • De kennis bij WW’ers van de plichten bij een WW-uitkering verschilt sterk per verplichting. Nagenoeg alle WW’ers (98%) weten dat zij actief moeten solliciteren. Maar verplichtingen als het melden van veranderingen in de leefsituatie of van het verrichten van mantelzorg scoren relatief laag in kennis.
  • Als de belangrijkste plichten zien bijna alle WW’ers de sollicitatieplicht. De intrinsieke motivatie om te solliciteren is hoog: 80% van de WW’ers solliciteert omdat zij dit zelf willen en belangrijk vinden. Dit betreft vooral hoger opgeleiden en WW’ers die vinden dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een baan.
  • Wanneer zij aan de verplichting tot solliciteren hebben voldaan, zijn veel WW’ers van mening dat ze flexibel om kunnen gaan met de andere plichten die bij een WW-uitkering horen. 
  • Om naleving te bevorderen is het belangrijk dat UWV WW’ers in het begin van de uitkering duidelijk informeert welke plichten er zijn, wat dit concreet betekent voor de WW’ers en waarom een bepaalde verplichting bestaat.

Download: 20160602 ukv-2016-5-verplicht-gemotiveerd (pdf, 1 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten