Vanuit de WW aan de slag als ondernemer

Publicatiedatum: 19 jul 2019

Het UWV Kennisverslag (UKV) 2019-5 gaat in op de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat UWV liet verrichten naar ondernemerschap vanuit de WW. Starten als zelfstandige wordt als alternatieve weg uit een uitkeringssituatie gezien en ook door de overheid ondersteund; bijvoorbeeld met de startersregeling in de WW.

De onderzoeksbureaus SEOR en Intelligence Group hebben onderzocht hoe vaak WW’ers zelfstandig ondernemen naast en vanuit een WW-uitkering, hoeveel ze ermee verdienen en welk aandeel na een aantal jaren nog steeds actief is.

Belangrijkste bevindingen

  • In de onderzochte periode (2011–2016) startten per jaar gemiddeld 44.000 mensen naast of (kort) na een WW-uitkering als ondernemer. 
  • Een kwart van alle ondernemers vanuit de WW maakt gebruik van de startersregeling. De rest onderneemt op basis van de urenverrekening naast de WW of start pas na beëindiging van de WW met zelfstandige werkzaamheden.
  • Startende ondernemers zijn een speciale groep WW’ers: ze zijn veel vaker hoogopgeleid, ‘mid-careers’, zonder migratieachtergrond en hebben gemiddeld een hoger inkomen vóór instroom in de WW dan de gemiddelde WW’er. WW’ers die relatief kansrijk zijn op de arbeidsmarkt zetten dus vaker de stap naar het ondernemerschap.
  • Het gemiddelde ondernemersinkomen van de starters vanuit de WW is tamelijk laag maar is vergelijkbaar met dat van alle startende ondernemers in Nederland.
  • Meer dan 70% is 2 jaar na de start nog steeds actief als ondernemer.
  • Van de starters die niet doorgaan als zelfstandige, gaat de meerderheid weer werken in loondienst, 14% valt terug in een uitkeringssituatie (WW of bijstand).
  • Kort na de wijziging in de startersregeling is het gebruik ervan iets gedaald. De kans dat WW’ers vanuit de startersregeling daadwerkelijk starten als ondernemer en dat ze 2 of 3 jaar na de start nog steeds actief zijn als ondernemer, is gegroeid.
Download: UKV 2019-5 Vanuit de WW aan de slag als ondernemer (pdf, 2 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten