No-riskpolis voor mensen in de Ziektewet

Publicatiedatum: 07 nov 2019

UWV Kennisverslag (UKV) 2019-7 beschrijft de uitkomsten van het experiment met no-riskpolis in de Ziektewet.

Dit experiment vond voorjaar 2017 plaats: 2.500 vangnetters kregen na de eerstejaars Ziektewet-beoordeling een brief met de mededeling dat ze in het kader van een experiment een no-riskpolis kregen. De evaluatie van het experiment richtte zich zowel op werkhervatting, als op de omstandigheden waaronder no-riskpolis effectief kan zijn en de ervaringen met de no-riskpolis.

  • De no-riskpolisbrief heeft geen aantoonbaar effect op werkhervatting van mensen in de Ziektewet: mensen met een no-riskpolis zijn na een jaar niet vaker aan het werk dan de controlegroep van mensen zonder een no-riskpolis.
  • Van de mensen uit de experimentgroep heeft 9% de no-riskpolis vermeld bij een sollicitatie. De rest solliciteerde niet, was zich bij de sollicitatie niet bewust van het bezit van de no-riskpolis of koos er bewust voor deze niet te noemen.
  • De mensen die de no-riskpolis noemen bij de sollicitatie, geven hiervoor twee redenen: omdat ze verwachten dat het hun kans om aangenomen te worden vergroot of omdat het hun persoonlijke schuldgevoel over mogelijke toekomstige uitval of lagere productiviteit vermindert.
Download: UKV 2019-7 No-riskpolis voor mensen in de Ziektewet (pdf, 159 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten