LVB, schulden en werk

Publicatiedatum: 03 jul 2018

Welke ondersteuning hebben mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) nodig om te voorkomen dat schulden hun re-integratie en/of arbeidsparticipatie in de weg staan?

Op basis van interviews met de doelgroep, rondetafelgesprekken met stakeholders, ervaringsdeskundigen en professionals, en literatuurstudie naar bestaande interventies hebben onderzoekers van de hogescholen van Utrecht en Leiden, SBCM en MEE deze vraag beantwoord. Belangrijkste resultaten van ‘LVB, schulden en werk. Verkenning van de ondersteuningsbehoefte van mensen met een LVB bij de aanpak van financiële problemen ter bevordering van hun arbeidsmarktparticipatie’:

  • Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn kwetsbaar voor sommige oorzaken van financiële problemen. Relatief vaak krijgen ze te maken met financieel misbruik door derden of overzien ze de risico’s en consequenties van het eigen handelen onvoldoende.
  • Professionals die mensen met een licht verstandelijke beperking begeleiden bij werk of schulden herkennen de bijhorende problematiek lang niet altijd en weten niet goed hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan.
  • Professionals verschillen van mening over de vraag of schulden eerst moeten worden gestabiliseerd voordat er maximaal wordt ingezet op arbeidstoeleiding of andersom.
Download: LVB, schulden en werk (pdf, 2 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten