Welke ondersteuning hebben mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) nodig om te voorkomen dat schulden hun re integratie en/of arbeidsparticipatie in de weg staan? Op basis van interviews met mensen met een licht verstandelijke beperking , rondetafelgesprekken met stakeholders, ervaringsdeskundigen en professionals, en literatuurstudie naar bestaande interventies hebben onderzoekers van de hogescholen van Utrecht en Leiden, SBCM en MEE deze vraag beantwoord in dit door UWV gesubsidieerde onderzoek.

Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn kwetsbaar voor sommige oorzaken van financiële problemen. Ze krijgen relatief vaak te maken met financieel misbruik door derden of overzien de risico’s en consequenties van het eigen handelen onvoldoende.
  • Professionals die mensen met een licht verstandelijke beperking begeleiden bij werk of schulden herkennen de bijhorende problematiek lang niet altijd en weten niet goed hoe zij daar het beste mee om kunnen gaan.
  • Professionals verschillen van mening over de vraag of schulden eerst moeten worden gestabiliseerd voordat er maximaal wordt ingezet op arbeidstoeleiding of andersom.
Op de dag dat dit onderzoek verscheen presenteerden Cedris, Divosa, Sociaal Werk Nederland, Federatie Opvang, MEE NL, BPBI, SBCM en NVVK het Actieplan LVB, Schulden en werk. Hierin kondigen de organisaties aan dat zij de komende twee jaar interventies en trainingen met elkaar gaan delen, pilots op gaan zetten en de bestaande basiskennis over LVB willen uitbreiden. Daarnaast moet onder andere via publieke discussies meer aandacht voor het onderwerp komen.