Arbeidsmarktpatronen van mensen die werk(t)en met een jobcoach

Publicatiedatum: 25 nov 2019

Ruim 60 procent van de Wajongers die aan de slag is gegaan onder begeleiding van een jobcoach werkt na drie jaar nog steeds, waarvan de helft inmiddels zonder jobcoach. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van SEOR dat in beeld brengt het hoe arbeidsbeperkten die werk(t)en met een jobcoach vergaat op de arbeidsmarkt.

Tussen 2013 en 2018 zijn ongeveer 25.000 mensen gestart met een baan waarbij ze vanuit UWV begeleiding kregen van een jobcoach. Van deze groep heeft 95 procent een Wajonguitkering en 5 procent een WGA-uitkering. Er is nog weinig bekend over hoe het deze mensen vergaat op de arbeidsmarkt en over de effectiviteit van jobcoaching. Daarom hebben UWV en het Ministerie van SZW aan SEOR gevraagd om hier onderzoek naar te doen. Het is het eerste product van het gezamenlijke UWV-SZW kennisprogramma ‘Weten wat werkt’ gericht op mensen met een arbeidsbeperking.

Het onderzoek laat verder zien dat bij WGA’ers na drie jaar 50 procent nog aan het werk is, waarvan twee derde zonder jobcoach. Wajongers hebben gemiddeld ruim 60 procent van de periode (minimaal 24 maanden) waarin zij gevolgd kunnen worden na de start van hun jobcoaching een baan. In de maanden dat zij een baan hebben, worden zij gemiddeld in 75 procent van deze maanden begeleid door een jobcoach. WGA’ers hebben gemiddeld bijna 70 procent van de periode een baan, en werken gemiddeld bijna 60 procent van deze maanden (waarin zij een baan hebben) met een jobcoach.

Download: Eindrapport jobcoach (pdf, 2 MB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten