Wat verdienen mensen voor en na de WW?

Publicatiedatum: 11 dec 2019

Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die binnen 1 jaar uit de WW zijn en werk hebben gevonden, gemiddeld 5% minder loon verdienen dan voordat ze in de WW kwamen. Een jaar later hebben ze dit weer ingehaald. Mensen die na 1 tot 2 jaar werk vinden en uit de WW zijn, gaan er meer in loon op achteruit.

Loon daalt na WW

Mensen in de WW verdienden voordat zij een WW-uitkering kregen gemiddeld 2.290 euro bruto per maand. Zij gaan gemiddeld 5% minder verdienen op het moment dat zij binnen 1 jaar de WW verlaten en weer aan het werk gaan. Hoeveel ze minder gaan verdienen, hangt af van de leeftijd. Zo gaan 25- tot 35-jarigen er bijna 4 procent op achteruit, terwijl 55- tot 65-jarigen ruim 8%minder verdienen. De reden dat ze minder verdienen is dat ze meestal minder werken dan vóór de WW en vaak tegen een lager uurloon.

Loon stijgt na een jaar werken

Als mensen 1 jaar weer aan het werk zijn, verdienen zij gemiddeld 2% meer dan voordat ze in de WW terechtkwamen. Vooral personen tot 40 jaar verdienen meer dan voor de WW (+5%). Mensen tussen de 40 en 50 jaar verdienen evenveel als voor de WW. Dit betekent dat zij het loonverlies na een jaar hebben goedgemaakt. 50-plussers verdienen iets minder dan voor de WW (-4%).

Groter salarisverschil als werk vinden langer duurt

Mensen die na 1 tot 2 jaar weer aan het werk gaan, verdienen gemiddeld ruim 20% minder dan voor hun werkloosheid. Ook bij deze groep mensen komt dat doordat ze vaak minder werken dan voor de WW en omdat ze vaker tegen een lager uurloon werken. Deze groep is veel kleiner dan de groep die binnen 1 jaar werk vindt. Ze zijn gemiddeld ouder en hadden in vergelijking met andere mensen uit de WW een hoog salaris.

Download: Wat verdienen mensen voor en na de WW (pdf, 718 kB)

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten